Het aantal coronabesmettingen in Vlaanderen stijgt zienderogen. In de woonzorgcentra (wzc) is dit het startsein om bijkomende voorzorgsmaatregelen te nemen. Hoewel het aantal besmettingen in Oostende lager ligt dan in andere centrumsteden, is er ook hier sprake van een stijging. ‘”De Oostendse woonzorgcentra stemmen hun corona-aanpak zeer regelmatig met elkaar af en werken zo samen in de strijd tegen het coronavirus”, zegt schepen Natacha Waldmann.

Sinds de uitbraak van het coronavirus, gaan de Oostendse woonzorgcentra meer dan ooit met elkaar in overleg. Stad Oostende coördineert dit overleg. Momenteel is er in de woonzorgcentra een staat van verhoogde waakzaamheid. Elk woonzorgcentrum legt uiteraard eigen klemtonen afhankelijk van het eigen gebouw of de risico-analyse ter plaatse.

Maatregelen respecteren

Schepen van Volksgezondheid Natacha Waldmann en burgemeester Bart Tommelein geven een gemeenschappelijke boodschap mee: “De woonzorgcentra roepen gezamenlijk op om de maatregelen extra te respecteren. Als iedereen zich goed aan de regels houdt, kunnen de bewoners bezoek blijven ontvangen.”

Bezoekers moeten zich laten registreren aan de ingang en tijdens het volledige bezoek een mondmasker aanhouden. Ook het handen ontsmetten en afstand houden waar mogelijk blijft belangrijk. Bij ziektesymptomen wordt gevraagd om het bezoek uit te stellen. Elk woonzorgcentrum kan bij het niet naleven van de richtlijnen te allen tijde bezoekers weigeren of een alternatieve bezoekregeling met controle voorstellen.

“De eerste golf leerde echter ook dat naast veiligheid rekening moet gehouden worden met het welzijn van de bewoners en hun familie of naasten. Dit is een moeilijk evenwicht, dat wel moet bewaard worden. Daarom moeten bewoners met hun familie in contact kunnen blijven”, stelt schepen Waldmann.

De families zullen door elk woonzorgcentrum op de hoogte gebracht worden van de nieuwe maatregelen en ze kunnen voor meer informatie steeds terecht bij de medewerkers van het wzc.

Preventieve maatregelen

“We willen het risico op een uitbraak in de woonzorgcentra zoveel mogelijk verlagen. We zetten dan ook met meerdere Oostendse woonzorgcentra in op het preventief testen van medewerkers. Zo hopen we kort op de bal te kunnen spelen en een eventuele nieuwe uitbraak snel in te kunnen dammen”, geeft schepen Natacha Waldmann nog mee.

Aangepaste bezoekregeling

In de woonzorgcentra Alphonse Lacourt en De Boarebreker – de woonzorgcentra onder beheer van Stad Oostende – werd vanaf vrijdag 16 oktober een aangepaste bezoekregeling ingevoerd. Beide centra volgen de nationale richtlijnen rond nauwe contacten, wat betekent dat elke bewoner bezoek kan krijgen. Dat bezoek kan nog steeds plaatsvinden op de kamer, maar enkel nog op afspraak.

Bezoekers moeten voortaan ook alleen komen, eventueel samen met een kind jonger dan 12 jaar. Er zijn twee bezoekmomenten per dag: van 14.00 tot 16.00 uur en van 16.30 tot 18.00 uur. Er wordt slechts één bezoekmoment per dag per bezoeker toegelaten. Wandelen in de dichte omgeving van het woonzorgcentrum kan nog steeds. Andere recreatieve activiteiten buitenshuis zijn voorlopig niet meer toegelaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in