Gisteren kregen veel families het bericht dat ze opnieuw niet meer op bezoek mogen bij hun familie in het woonzorgcentrum. Het nieuws kwam als donderslag bij heldere hemel. Uit nader onderzoek blijkt dat er gisteren inderdaad beslist werd door de Oostendse veiligheidscel om een bezoekstop in te lassen bij alle woonzorgcentra in Oostende.

In overleg met de artsen beslist Stad Oostende om een tijdelijke bezoekstop in te voeren in de twee woonzorgcentra van de stad. Dit is een voorzorgsmaatregel om te vermijden dat in de laatste weken vooraleer de bewoners beschermd zijn door het coronavaccin, uitbraken zouden plaatsvinden. Stad Oostende roept ook de andere Oostendse woonzorgcentra op om hun bezoekregeling aan te passen.Vandaag werd er in wzc De Boarebreker gestart met het toedienen van de eerste covid-vaccins voor de bewoners en het personeel. Donderdag krijgen de bewoners en het personeel van het wzc A. Lacourt hun eerste vaccin, met uitzondering van de afdeling Ensor.

Jammer genoeg werd wzc A. Lacourt vorig weekend geconfronteerd met een corona-uitbraak. Wanneer een uitbraak vastgesteld wordt, moeten de geplande vaccinaties uitgesteld worden. Dit is voorlopig helaas het geval voor de afdeling Ensor. Alles wordt in het werk gesteld om de bewoners op de covid-afdeling te omkaderen met de nodige zorg. We hopen er over een drietal weken het eerste vaccin te kunnen toedienen.

Bezoekstop

De corona-uitbraak toont nogmaals hoe snel het virus kan toeslaan. Omdat we dit de komende weken op de andere afdelingen van A. Lacourt en van de Boarebreker absoluut willen voorkomen, werd na overleg met de coördinerend raadgevend arts (CRA) beslist om voorlopig geen bezoek toe te laten in de beide woonzorgcentra tot één week na de tweede prik. Één week na het tweede vaccin, zijn de bewoners immers beschermd tegen Covid-19.

Op 10 en 11 februari worden de tweede vaccins toegediend. Dit betekent dat bewoners van de woonzorgcentra terug bezoek zullen kunnen ontvangen vanaf vrijdag 19 februari.

Stad Oostende roept ook de andere woonzorgcentra op om hun bezoekregelingen in dezelfde zin aan te passen, vooral omwille van de zeer besmettelijke varianten die nu de ronde doen. De bezoekstop is geen evidente voorzorgmaatregel, maar kan de (kwetsbare) bewoners van de woonzorgcentra nu optimaal beschermen.

Skype-gesprekken

Voor bezoek aan een bewoner met een palliatief statuut worden individuele regelingen getroffen. In dat geval wordt de familie door iemand van het woonzorgcentrum gecontacteerd.

Om contact te kunnen onderhouden met de familieleden en naasten van de bewoners starten De Boarebreker en A. Lacourt opnieuw skype-gesprekken op. De medewerkers van beide woonzorgcentra geven zich de komende weken voor de volle 100% om de bewoners zo goed mogelijk te ondersteunen.

Het waren de families van de bewoners van WZC Sint-Elisabeth die gisteren deze mail in de bus kregen maar ook in WZC Lacourt en Boarebreker is dit al zeker het geval:

Beste familie,

Wegens stijgende coronacijfers in de regio en een aantal uitbraken in woonzorgcentra in de regio zijn wij genoodzaakt het bezoek stop te zetten vanaf vandaag tot en met een week na de tweede vaccinatie (11 februari). Dit gebeurde in overleg met onze verantwoordelijke arts en de omliggende voorzieningen.

In bijlage vindt u hieromtrent een brief.

Het spijt ons erg om terug deze tijdelijke maatregel te moeten nemen.

We doen er alles aan om deze periode zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

 Met vriendelijke groeten 

Burgemeester Tommelein laat weten dat de situatie momenteel te gevaarlijk is en dat het aantal contacten tussen de twee vaccinaties moet worden beperkt. Oostende wil er alles aan doen om op de vooravond van de vaccinatie-campagne nieuwe uitbraken te voorkomen. Het aantal besmettingen in Oostende is momenteel sterk stijgend en vooral bij mensen boven de 65 jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in