De coronacrisis heeft de Vlaamse woonzorgcentra hard getroffen. Ook veel rusthuisbewoners beleefden een moeilijke periode van eenzaamheid en soms onbegrip. Een beter evenwicht tussen gezondheid, veiligheid en anderzijds ook menselijkheid is nodig. Daarom besliste Stad Oostende om de bezoekregeling te versoepelen in de eigen woonzorgcentra. Na overleg zullen ook de andere WZC van de stad hun aanpak bijsturen.

Het coronavirus heeft hard toegeslagen in de Vlaamse woonzorgcentra. Rusthuisbewoners zijn kwetsbaar en behoren bij uitstek tot de risicogroep. Om hen te beschermen, zijn soms extreme voorzorgsmaatregelen nodig geweest. Ook die hebben echter een enorme impact gehad.

Bewoners van woonzorgcentra hebben de afgelopen maanden slechts beperkt contact kunnen hebben met hun geliefden. Velen geven aan dat de eenzaamheid en het gemis aan hen knagen. Tegelijk is er ook een populatie van mensen met een grote nood aan zorg die niet goed begrijpen wat er aan de hand is of voor wie de alternatieve manier van werken geen soelaas biedt: mensen met dementie bijvoorbeeld, of mensen met een visuele of auditieve beperking die moeilijk kunnen bellen of skypen.

Schepen van Zorg Natacha Waldmann: “We willen het juiste evenwicht bewaken tussen veiligheid en menswaardigheid. Voor die meest kwetsbare mensen is de situatie urgent. Daarom passen we in Oostende de regels aan in onze eigen woonzorgcentra en ook de private partners moedigen we aan om een aantal stappen te zetten.”

De Vlaamse overheid besliste eveneens tot een structurele versoepeling: ook tijdens een eventuele lockdown moet een fysiek bezoek altijd mogelijk blijven. “Dat is een goede zaak, maar in Oostende gaan we verder. Vanuit het georganiseerd overleg met de Oostendse woonzorgcentra blijkt dat alle WZC’s versoepelen vanaf 7 september. We zijn als bestuur bijzonder tevreden dat hier zo’n eensgezindheid over bestaat”, vervolgt Schepen Waldmann.

Story image

Vrijwilligster Michèle Vrydag met haar mama en de dagelijks verantwoordelijke Bjorn Pannecoucke

De nieuwe bezoekregeling voor WZC Boarebreker en WZC Alphonse Lacourt ziet er als volgt uit:

  • bezoek op de kamer is terug mogelijk
  • tweemaal per dag is er een bezoekmoment
  • mantelzorgers kunnen terug helpen bij het eten geven of het wassen
  • 2 volwassenen per keer toegelaten, ook huisdieren mogen terug mee
  • buiten wandelen kan terug en wordt zelfs aangeraden

De versoepeling verloopt uiteraard met de nodige voorzorgsmaatregelen: het bezoek is beperkt in tijd en de klassieke maatregelen (mondmaskers, social distancing en handhygiëne) blijven prioritair van kracht. Daarnaast blijven de regels van de Nationale Veiligheidsraad – zoals de sociale bubbel – van kracht.

Story image

“Met deze versoepeling komen we tegemoet aan de vraag van heel wat bewoners en families. Voor het eerste bezoekmoment om 14.00 uur hebben zich onmiddellijk 40 families ingeschreven. De medewerkers van het woonzorgcentrum zijn er klaar voor. Mits goede afspraken is dit ook voor hen een mooi moment. De voorbije periode was voor iedereen emotioneel moeilijk, we blijven voorzichtig maar nemen vandaag een nieuwe, positieve stap”, besluit schepen Waldmann.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in