Van 18 tot 25 september vindt de Week van de Duurzame Gemeente voor de derde keer plaats. Ook Stad Oostende neemt deel en zet hierbij graag de vrijwilligers van de noodvoedselorganisaties in de kijker. “De noodvoedselhulp in Oostende is tijdens coronacrisis niet alleen blijven doorlopen. Ze sloegen de handen in elkaar om samen niemand in de kou te laten staan”, zeggen Schepenen Silke Beirens en Natacha Waldmann.

Dit jaar focust de campagne zich op de ‘coronahelden’. De corona-epidemie heeft het belang van duurzaamheid en verbondenheid onderstreept. Deze periode toonde ook aan dat een toekomstgerichte visie zowel sociaal, ecologisch als economisch evenwichtig moet zijn. De verschillende noodvoedselhulpinitiatieven in onze Stad waren op dat vlak voortrekker. Tijdens de Week van de Duurzame Gemeente wil de Stad haar waardering tonen voor de dagelijkse inzet van deze lokale helden in de voorbije en huidige coronatijden.

Noodvoedselverdeling in Oostende

Voldoende, gezond en betaalbaar voedsel is een mensenrecht. Jammer genoeg is de realiteit vandaag anders. Schepen van Welzijn Natacha Waldmann: “Noodvoedselhulp is een van de schakels in de bestrijding van armoede. Sinds de start van de coronacrisis kwam er in Oostende een ongeziene samenwerking tot stand. Deze samenwerking verankert Stad Oostende met een investering in een voedseldistributieplatform. Hiermee worden alle organisaties die met voedselhulp extreme armoede bestrijden structureel en blijvend ondersteund door de Stad.”

In Oostende zijn Colsol, het Lichtbaken, CAW Noord West-Vlaanderen, CKG ’t Kapoentje, Jakoeboe, Antenne, Poverello en de Sint-Vincentiuskringen actief. Zowel beroepskrachten als tientallen vrijwilligers zetten zich in voor mensen in kwetsbare situaties. Dankzij hun veerkracht, creativiteit en onafgebroken engagement dragen zij bij tot een menswaardig bestaan voor een pak Oostendenaars.

Helden in beeld

Tijdens de coronacrisis groeide er een sterk partnerschap tussen alle voedselbedelingsinitiatieven, de Stad en de lokale serviceclubs. Hierdoor was Oostende een van de weinige centrumsteden waar kwetsbare mensen elke dag noodvoedselhulp kregen.

CC De Grote Post maakte een korte reportage en een portrettenreeks over noodvoedselhulp in Oostende. De focus van deze reportage ligt op de vrijwilligers, hun werking en veerkracht. De reportage zal tijdens de week van de duurzame gemeente te zien zijn via een digitale link.

“Dit initiatief kadert in het voornemen van de Stad om het vrijwilligerswerk en de dagelijkse zorg die mensen voor anderen opnemen meer zichtbaar te maken. Iedereen die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van zijn medemens is een held in onze ogen, hoe groot of hoe klein dit engagement ook is”, leggen schepenen Walmann en Beirens uit.

“Voordat het voedsel kan (her)verdeeld worden, is het ook belangrijk om in het kader van duurzaamheid de weg te bekijken die de voeding moet afleggen. Deze keten korter maken, kiezen voor lokaal geproduceerde, verse producten én voedselverspilling tegengaan zijn stuk voor stuk doelstellingen binnen FOODSHIFT. In dit Europees project speelt Stad Oostende een hoofdrol om een duurzame voedselstrategie te ontwikkelen voor de toekomst. Door te focussen op noodvoedselverdeling én op lokale productie zetten we niet enkel in op armoedebestrijding, maar zetten we meteen een belangrijke stap in onze klimaataanpak voor een Leefbaar Oostende”, besluit schepen Beirens. De Week van de Duurzame Gemeente is een initiatief van het kennisnetwerk VVSG.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in