Sinds de bouw van de Strekdam in Oostende zijn er ook vissers te zien, er mag gevist worden vanop de Strekdam in beide richtingen daarvoor zorgde onze vorige burgemeester nog. Hij ging daarmee in tegen het advies van het Vlaams Gewest en liet hengelen richting zee toch toe.

Het hengelen in de richting van de zee brengt gevaren met zich mee, zeker wanneer de vissers tussen de rotsblokken staan. Daarom zijn de vissers al jaren vragende partij om een soort platform te krijgen van waarop ze kunnen vissen in de richting van de zee. Dat zou een stuk veiliger zijn dan de huidige situatie.

Een aantal vissers trok opnieuw naar bevoegd schepen Charlotte Verkeyn met de vraag om iets aan die situatie te doen. Dit is haar antwoord, het is vooral frappant dat men op de hoogte is van de gevaarlijke situatie maar dat er niets aan gedaan zal worden. Of zoals Charlotte Verkeyn het stelt: Het zal volgens mij duren tot een visser en/of hulpverlener hierbij ernstige verwondingen op loopt of het leven laat.

Geachte heer,   
Ik verwijs naar uw e-mail hieronder.

Zoals op de eerdere samenkomst besproken, hebben de diensten contact opgenomen met maritieme toegang om nogmaals te streven naar een oplossing. Volgende repliek werd daarop vanwege hen bekomen:
“De zware betonnen HARO-blokken (15ton) en bijhorende kroonbalk zijn noodzakelijk om aan dergelijke krachten van de natuur te kunnen weerstaan. Dus de constructie zoals deze er nu bij ligt zou de zwaarste stormen kunnen weerstaan. Een bijkomende constructie plaatsen die het vissen op een veilige manier kan toelaten richting volle zee kan om stabiliteits-technische redenen niet. Niets dat uitsteekt op de havendam richting zee kan de natuurkrachten van de zee aan.

Het is levensgevaarlijk is om tussen deze blokken te klauteren om de hengels te zetten en/ of op te halen. Toch stel ik vast dat er mensen zijn die deze klauterpartij op risico van eigen lijf en leden uitvoeren. Dit is vermoedelijk de precaire situatie waarover jij het hebt in je mail.

Los van het eigen lijf en leden komt daar nog bij dat de hulpdiensten soms in zeer benarde en onveilige situaties terecht komen als ze drenkelingen van tussen de HARO-blokken dienen te bevrijden. Nog maar vorige week is er een zodiac van de Scheepvaartpolitie stuk geslagen op de dammen tijdens een interventie. Gelukkig – naar ik begrepen heb - zonder al te veel menselijk leed. Het had veel erger kunnen aflopen.

Om deze reden is het Vlaams Gewest nooit een voorstaander geweest van het hengelen richting zee. Dit is een advies dat de vorige burgemeester in 2018 naast zich neergelegd heeft en toch zeewaarts hengelen heeft toegestaan van op de Oostelijke havendam.

Het zal volgens mij duren tot een visser en/of hulpverlener hierbij ernstige verwondingen op loopt of het leven laat. Om deze reden heeft het dan ook weinig zin om in te gaan op jouw vraag tot samenkomst.”

U zal zelf willen vaststellen dat daaruit dus weinig appetijt blijkt vanwege maritieme toegang. Wij gaan dit echter verder opvolgen en laten niet na om te blijven streven naar een oplossing.

Ik stel voor dat u ten gepaste tijde opnieuw contact kan opnemen voor een stand van zaken. Met vriendelijke groet, Charlotte Verkeyn.
Black Friday

Al meer dan 2.400 Oostendenaars installeerden onze app, heb jij hem al?

Wil jij als eerste, al het nieuws uit Oostende, direct op je smartphone?

Installeer nu onze app!

Afbeeldingsresultaat voor nu ook in de app store
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in