Waarom het een duel tussen Tommelein en Vande Lanotte is….

Nu zondag mogen we (neen we moeten, misschien eens tijd om die stemplicht af te schaffen ook…) weer naar het kieshokje waar we onze plicht als burger kunnen gaan vervullen.    We mogen ons democratisch recht gebruiken om ons zegje te doen in het verkiezingshokje.

Is onze keuze eigenlijk wel zo vrij?

In tegenstelling tot wat we denken hebben we zondag niet zo veel keuze, wij bepalen helemaal niet wie de burgemeester wordt.   Dat doen de partijen, in eerste instantie door te kiezen wie er lijsttrekker wordt en ten tweede door de afspraken die worden gemaakt.

Waarom het zondag beperkt is tussen een duel Vande Lanotte en Tommelein, bij een poll die enkele weken geleden liep op onze Facebook pagina en waar meer dan 1.700 mensen op hebben gestemd bleek er onder de lezers van Het Ostends Nieuws een grote voorkeur te zijn voor Bart Tommelein

In Oostende zijn er 41 zetels in de gemeenteraad te verdelen, je hebt dus minimum 22 zetels nodig om een meerderheid te vormen.   Vandaag bestaat de meerderheid uit Sp.a (15 zetels), Open VLD (6 zetels), CD& V (3 zetels), de oppositie bestaat uit N-Va (10 zetels), Groen (4 zetels) Vlaams Belang (3 zetels)

Hoe liggen de kaarten op tafel in Oostende?

Scenario Vande Lanotte

Vande Lanotte wil maar al te graag burgemeester worden en daar heeft hij veel voor over maar dat heeft hij niet meer zelf in de hand, niet zo lang geleden hadden de socialisten in Oostende een absolute meerderheid.    Nu zitten ze in het verliezende kamp en dat zullen ze ook deze keer weer doen, de verwachting is dat ze een paar zetels gaan verliezen.

De zetels die ze verliezen zullen ze voornamelijk verliezen aan Groen, die gedurende 6 jaar en dan vooral in de persoon van Wouter De Vriendt uitstekend oppositie hebben gevoerd in Oostende.   Groen oversteeg zichzelf en plaatse veiligheid en economie op de agenda.    Dat heeft bij veel mensen gescoord.

Ook nationaal zit Groen in de lift, maar Groen zal zeker niet groter worden dan de Sp.a (nu onder de noemer De Stadslijst).    Bovendien willen Groen en De Stadslijst heel graag met elkaar in zee gaan dat maakten ze bekend.    Vande Lanotte heeft deze week meermaals verkondigd dat hij geen schepen wordt, dus is het ook duidelijk dat VDL burgemeester wordt als Groen groot genoeg is.

Maar deze 2 partijen zullen samen ook geen meerderheid halen dus een 3de partij is nodig en dan is er maar één optie.   CD&V hoewel ze in Oostende nauwelijks iets voorstellen (vorige keer 3 zetels) kunnen ze zo zwaar wegen op het beleid en veel postjes uit de brand slepen in verhouding met het aantal stemmen dat ze halen.

Tommelein heeft al meermaals verkondigd dat hij niet in een linkse coalitie stapt, daarmee sluit hij dus uit dat hij samen met Groen en Sp.a in het bestuur stapt.

Daarmee is dit dus het enig overgebleven scenario.    Iedere stem voor Groen of de Stadslijst is dus een stem voor Vande Lanotte als burgemeester.     De uitslag bepaalt dan hoeveel postjes elke partij krijgt en welke partij, welke post gaat krijgen.

Scenario Tommelein

Hoe kan het eigenlijk dat een partij die vorige keer een historisch lage score haalde in Oostende en 6 jaar meeregeerde in het huidige bestuur, nu toch de grote uitdager is van Vande Lanotte?

Simpel: Bart Tommelein, hij heeft de laatste jaren een behoorlijk indrukwekkend parcours afgelegd in de politiek en weet zich nu toch al jaren staande te houden op het Vlaamse en nationale niveau.   Bovendien is Bart een warme mens die klaar is voor een volgende stap in zijn loopbaan en dat is burgemeester worden.

Open VLD zal stijgen maar zal kleiner blijven dan N-va en de Stadslijst dus worden ze hoogstwaarschijnlijk de 3de of misschien zelfs maar de 4de partij in Oostende.   En toch wordt Tommelein burgemeester als: N-va stijgt naar 11 zetels en de Open VLD stijgt naar 8 zetels.   Opnieuw is er dan een derde partij nodig om een meerderheid te vormen.

Waarom de N-va geen burgemeester zal leveren?

De kans dat de N-va een meerderheid haalt is nihil en dus moet er een coalitie gemaakt worden.    Bart Tommelein weet dat hij een verzwakte Open VLD ploeg heeft ten opzichte van vorige verkiezingen en dat verklaart één en ander.

Martine Lesaffre raakte verbrand, Kurt Claeys kon maar matig bekoren als schepen.   Hij wil dus niet veel posten uit de brand slepen maar wil vooral burgemeester worden.   Die job wil hij dan later combineren met het voorzitterschap van de Open VLD.

De N-va heeft ondanks dat ze misschien de grootste partij van Oostende worden andere ambities, daar willen ze nu vooral mee besturen en enkele belangrijke posten van de stad binnehalen.   Daarvoor zijn ze bereid om de burgemeesterstoel op te offeren.    Björn Anseeuw is nog jong en heeft ook nationale ambities binnen de N-va.

Groen en N-va niet samen

Groen heeft laten weten dat ze niet samen met N-va in een coalitie wil stappen, dus dat sluit die optie al uit.   Dan blijft over Vlaams Belang en CD&V, ook in Oostende wordt het Cordon Sanitaire in stand gehouden.    Blijft nog over?   Jawel opnieuw de Cd&V, die kunnen dus bepalen wie de nieuwe coalitie wordt ondanks dat ze pas de 6de partij van Oostende zijn.   

Cd&V zal dus kijken waar ze het meest uit de brand kunnen slepen en daarop op ingaan, je kan het hen moeilijk verwijten….

Waarom een stem op Het Vlaams Belang een stem voor Vande Lanotte is.

In Oostende blijft het Cordon Sanitaire in stand gehouden, dat hebben de partijen ons bevestigd.    Tegelijk blijkt uit de peilingen dat Het Vlaams Belang het vrij goed doet en zal stijgen.

De zetels die ze daarmee behalen zijn zetels die voornamelijk bij Open VLD en N-Va worden gehaald.    Dit betekent dus dat ondanks dat het een rechtse zondag zou worden in Oostende dat vooral links daarbij gaat winnen.

Vlaams Belang is de levensverzekering van Vande Lanotte en dat weet hij maar al te goed.    Iedere stem die naar het Vlaams Belang gaat maakt de linkerzijde in Oostende sterker….   Raar maar waar want dan hebben Open VLD en N-VA niet genoeg zetels om een meerderheid te vormen.

Stel dat het Vlaams Belang 6 zetels haalt, N-VA 9 en Open VLD 6 dan heb je een rechtse meerderheid maar niemand wil regeren met het Vlaams belang.   De rechterzijde is dus eigenlijk verzwakt want er blijven maar 15 bruikbare zetels meer over…

Neem Antwerpen als voorbeeld, de socialisten zijn daar alleen maar verdreven omdat het Vlaams Belang er zwak is geworden en N-va groot genoeg.

Wat met de kleine partijen

Recent is nog een partij afgevallen, daarnaast komen in Oostende een  aantal nieuwe partijen op: Oostende Koningin, Recht door Zee, PVDA geen van deze partijen zal de kiesdrempel halen.

Een stem op een kleine partij is dus eigenlijk ook een verloren stem….

We hebben gepoogd om duidelijk uit te leggen dat onze keuze nu zondag bijzonder beperkt is, aan U de keuze.   Moge de beste winnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in