We zijn nu ruim 2 dagen nadat de verkiezingsuitslag bekend raakte, onmiddellijk werd duidelijk dat een coalitie vormen geen sinecure zou zijn.   Velen vreesden ook dat we opnieuw in het scenario van 2012 terecht zouden komen waarbij de huidige meerderheid dezelfde avond reeds een overeenkomst had gemaakt en zo N-va buitenspel had gezet.

Bart Tommelein casts his vote at a polling station in Oostende, Sunday 14 October 2018. Belgium votes in municipal, district and provincial elections. BELGA PHOTO JAMES ARTHUR GEKIERE

De monsterscore van Tommelein in Oostende, met meer dan 6.000 voorkeurstemmen veranderde het politiek landschap.   Tommelein had Vande Lanotte uitgedaagd voor een duel en dat heeft hij ook gekregen, vooral door de zwakke campagnes die Groen en N-va in Oostende hebben gevoerd. 

Tommelein en Vande Lanotte waren all-over Facebook en Instragram en iedere week doken er wel een paar artikels op in de nationale pers.

Nog 2 scenarios liggen op tafel

In dit geval gaat Tommelein in zee met de oppositie en neemt hij Cd&V mee.  Dat betekent dat Groen en N-va samen zouden regeren, iets wat niet makkelijk ligt voor Groen.   Maar, de N-va staat nu wel bijzonder zwak in zijn schoenen in Oostende en het is overduidelijk dat ze er alles voor over hebben om mee aan de macht te komen.

Dit verzwakt hun eisen en het aantal mogelijke postjes dat ze willen binnenhalen, N-va zal zijn vel met andere woorden niet al te duur willen verkopen.   En laat net dat goed nieuws zijn voor Groen.   Want 3 van de 4 partijen hebben al aangegeven mee te willen stappen in deze coalitie.

Wouter De Vriendt houdt de boot af, hij wil niet samen regeren met N-va maar hiermee zou hij ook zichzelf wel eens buitenspel kunnen zetten.    Tommelein heeft ook een alternatief zonder Groen.

Aan de andere kant kunnen we ons maar moeilijk voorstellen dat Wouter De Vriendt door de situatie in Oostende te blokkeren, electoraal niet afgestraft zal worden in mei 2019.    Groen heeft de kans om mee te bouwen aan het Oostende van morgen, vraag is willen ze dat of willen ze liever nog eens 6 jaar in de oppositie.

Tegelijk heeft Groen dankzij de unieke positie waarin ze zich bevinden, de mogelijkheid om veel punten van hun programma gerealiseerd te zien.   Mechelen heeft aangetoond dat ze daar de volgende verkiezingen de vruchten van kunnen plukken.

Scenario 2: Crombez als burgemeester

Dat Vande Lanotte als burgemeester niet meer verder kan, dat is voor iedereen duidelijk, alleen hij blijkt het nog niet te snappen.

De laatste stuiptrekkingen

Vandaag heeft De Stadslijst net als de Cd&V en Open VLD formatie gesprekken willen opstarten.   Voor die gesprekken hebben ze N-va uitgenodigd en Groen.    Open VLD en CD&V zijn niet langer de vriendjes van Vande Lanotte en mogen niet op de koffie komen.

Vande Lanotte die nu de N-va uitnodigt, terwijl hij altijd heeft beweerd dat hij daar nooit mee in een coalitie stapt, het toont aan hoe wanhopig hij moet zijn.

Tegelijk liet John Crombez gisteren tijdens het grote voorzittersdebat op één verstaan dat hij wel eens de burgemeester van Oostende zou kunnen worden.    Als de huidige coalitie doorgaat dan vindt Tommelein zijn positie niet sterk genoeg ten opzichte van de Stadslijst en dan wil hij geen burgemeester worden.

De Stadslijst liet al weten dat enkele oude gloriën hun zitje zullen afstaan aan jongeren en dat ze een vernieuwingsoperatie willen doorvoeren.   Op zich bizar want de enige mensen van de Stadslijst die echt gescoord hebben in Oostende zijn net die ouwe rotte….

Vande Lanotte zou dan ook in dat geval verdwijnen maar dan zou de Stadslijst wel de burgemeester moeten leveren.   Hoe Tommelein dit aan zijn achterban verkocht zou krijgen is voor ons nog een raadsel.   De afstraffing begin mei zou dan ook bijzonder groot kunnen zijn.

Allemaal het gevolg van de tweestrijd die ze er zelf van hebben gemaakt, of komt er toch nog een compromis uit de bus?   Er wordt steeds luider gefluisterd dat Tommelein en VDL elk 3 jaar de sjerp zouden dragen.

Vrijdag zullen we veel wijzer worden want dan staat het gesprek tussen Groen en Tommelein gepland, de afloop daarvan zal bepalend zijn voor de toekomst van Oostende.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in