Gemeenteraadsverkiezingen Oostende: de uitslag

Alles over de gemeenteraadsverkiezing in Oostende

Vandaag weten we wat het resultaat is van een toch wel zeer bitsige en bij momenten bijzonder smerige campagne.

17.15: 68 van de 71 bureaus geteld

Bijna alle uitslagen zijn binnen, het is nog wachten op 3 bureaus.   De trend is duidelijk.   Open Vld, Vlaams Belang en Groen zijn de winnaars.

De Stadslijst en N-va zijn de grote verliezers, CD&V krimpt verder weg in Oostende.

Van de kleine partijen haalt geen enkele de kiesdrempel.

16.30: 44 van de 71 bureaus geteld

De trend van de eerste bureaus wordt gewoon verder gezet, met nu al meer dan de helft van de stemmen geteld is de trend duidelijk.   Open VLD flirt met de 20 %, Vlaams Belang stijgt tot 13% en wordt zo de vierde partij van Oostende.

Groen wint licht maar daar zullen ze bij Groen zeker niet tevreden mee zijn, wij hadden ook meer verwacht van Wouter De Vriendt.

Zoals voorspeld haalt ook geen enkele van de kleinere partijen de kiesdrempel.

16.00: 33 % van de stemmen geteld!

Met 24 bureaus geteld wordt de trend van de eerste resultaten bevestigd.   Groot verlies voor de Stadslijst en ook N-va verliest bijna 6 %, de grote winnaars zijn Open VLD met een groei van 7 % ook Vlaams Belang maakt een grote sprong vooruit en wint 5 %.

Cd&V verliest licht en verliest voorlopig ook nog een zetel.   Groen wint maar haalt niet de verwachte winst, een groen-linkse coalitie is daarmee van tafel.

Eerste resultaten zijn binnen

Bart Tommelein lijkt voorlopig de grote winnaar van de verkiezingen hij stijgt tot boven de 20 %, let wel slechts 14 van de 71 bureaus zijn geteld.

Stadslijst verliest meer dan 9 %, Open VLD wint dan weer meer dan 7 % in Oostende.   N-va verliest dan weer terwijl Groen maar licht vooruit gaat.   Cd&V blijft stabiel.

Met de huidige resultaten is een coalitie tussen Cd&V, Open VLD en N-va niet mogelijk.   Ze halen slechts 20 zetels.

De huidige coalitie kan wel blijven bestaan, Open VLD en De Stadslijst en CD&V halen 23 van de 41 zetels.

Oostende stemde in 2012 als volgt:

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2012

15.00: De stemming is voorbij

Alle stemmen zijn uitgebracht, tot 15.00 kon je in Oostende gaan stemmen.  Nu worden de stemmen verwerkt en geteld, vanaf 17.00 mogen we geleidelijk aan de uitslagen verwachten.

In Oostende moeten de resultaten van 71 bureau’s worden verwerkt.

13.55: Einde van een tijdperk in Oostende?

Afhankelijk van hoe de kiezer de kaarten aan het schudden is, mogen we ons aan een paar mogelijke scenario’s verwachten

Eerst en vooral waren we verwonderd toen we Bart Tommelein op de VRT hoorden zeggen dat een samenwerking met Vande Lanotte niet langer is uitgesloten???

In principe was het niet de bedoeling dat Vande Lanotte en Tommelein samen verder zouden doen, maar blijkbaar is dat nu wel een mogelijkheid.  Bij de vorige verkiezingen wou Tommelein weg uit het rood maar keerde de avond van de verkiezingen zijn kar en sloot een akkoord met de socialisten.

Krijgen we een zelfde scenario?

Het ziet er in elk geval naar uit dat er een aantal mogelijkheden zullen zijn om een coalitie te vormen.   Die gesprekken zouden wel eens lastig kunnen worden, het is dus niet zeker dat we vanavond al onze nieuwe burgemeester zullen kennen.

12.45: Elektronisch stemmen kan nog tot 15.00

In Oostende wordt elektronisch gestemd, hierdoor kan je tot 15.00 stemmen.   Bij een stemming met potlood en papier kan je maar tot 13.00 stemmen.

Het wordt dus nog even wachten op resultaten.

11.35: Stemming volop aan de gang

De meeste politici hebben deze morgen al hun stem uitgebracht, zo ging Bart Tommelein zelfs 2 keer stemmen.   Een keer voor zichzelf en één keer ging hij samen met vader Jef Tommelein stemmen.   Wordt Tommelein vandaag de eerste liberale burgemeester in 50 jaar?

Er zijn tot nog toe bijna geen meldingen van problemen in de kiesbureaus, we mogen vanaf vanmiddag geleidelijk aan resultaten verwachten.   Deze kan U hier op deze pagina lezen.

Het wordt dus nog even wachten op resultaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in