Finale uitslag van de verkiezingen in Oostende

De uitslag van de verkiezing in detail besproken

Alle stemmen zijn geteld en de Oostendenaar heeft geoordeeld.

De winnaars

Open VLD

De winnaar van deze verkiezingen is ongetwijfeld Bart Tommelein, hij wordt met Open VLD de 2e grootste partij van Oostende.   Met een winst van 6,3 % gaat hij fors vooruit maar hij haalt niet de beoogde 20 %.

Vlaams Belang

Met een stijging van meer dan 5 % zijn ze de tweede winnaar van deze verkiezingen, met meer dan 13 % van de Oostendenaars achter zich worden ze ook de 4de grootste partij van Oostende

Groen

Groen is de 3de winnaar van deze verkiezingen, in 2012 haalden ze nog 10 % nu stijgen ze tot 12 %.   Wouter De Vriendt scoort dus goed maar ze hadden bij Groen ongetwijfeld op meer gehoopt

Ook verrassend is dat ondanks het grote verlies van de Stadslijst dat Groen daar weinig kan van recupereren.  Het is nog afwachten hoe het zit met de voorkeursstemmen.  


Verliezers van deze verkiezing

De Stadslijst

De Stadslijst moest een vernieuwend project worden maar was uiteindelijk toch vooral een socialistisch project maar dan onder een andere naam.

De Stadslijst verliest meer dan 9 %, desondanks dit verlies blijft de Stadslijst nog steeds de grootste partij van Oostende.   Vande Lanotte zal in elk geval niet tevreden zijn met dit resultaat.

 

N-va

Vorige verkiezingen scoorde N-va, voornamelijk onder invloed van het nationaal succes, bijzonder goed in Oostende.   Ze waren toen de tweede partij van Oostende.    Deze keer verliest de N-VA meer dan 6 % en wordt nu de 3de partij van Oostende.

Het is duidelijk dat N-va lokaal niet heeft kunnen scoren met de gevoerde oppositie.   Er zal binnen de partij zeker geen hoerastemming zijn en ze zullen beseffen dat ze veel van hun kiezers zijn verloren aan Het Vlaams Belang.

Cd&V

De Cd&V was al bijzonder klein in Oostende en verliest nu nogmaals, ze eindigen onder de 8 % en verliezen zo net als hun coalitiepartner De Stadslijst, opnieuw een aantal kiezers.

Wie wordt nu burgemeester?

Scenario 1: Vande Lanotte en Tommelein elk 3 jaar?

De huidige meerderheid heeft voldoende om verder te besturen, ondanks het verlies van Cd&V en de Stadslijst kunnen ze verder dankzij de forse winst van Open VLD.

Beide kemphanen hebben er een tweestrijd van gemaakt maar lijken nu toch misschien wel veroordeeld tot elkaar.   Vande Lanotte heeft al laten weten dat hij alleen als burgemeester door wil.

Tommelein wil dat ook heel graag worden maar is wel nog minister.    Een deal waarbij Vande Lanotte de eerste drie jaar regeert en dan opgevolgd wordt door Tommelein is dus mogelijk.   Dan kan Vande Lanotte met pensioen.

Scenario 2: Tommelein als burgemeester

Als N-va en Groen hun meningsverschillen van voor de verkiezingen kunnen bijleggen dan is een coalitie mogelijk met Open VLD, Groen en N-va, dat zou een nieuwe wind door Oostende laten waaien.

Maar het water lijkt wel heel erg diep, Groen heeft laten weten dat ze niet met N-va in een bestuur willen stappen.    De kans dat deze coalitie het haalt lijkt dus klein.

Scenario 3: Vande Lanotte burgemeester

Er komt een linkse coalitie met Open VLD, De Stadslijst en Groen.   In dat geval zal Vande Lanotte burgemeester zijn want we kunnen ons niet voorstellen dat Tommelein in een dergelijke linkse coalitie zou stappen als dat niet moet.

Andere mogelijkheden zijn er niet want door het Cordon Sanitaire wordt het Vlaams Belang uitgesloten en daardoor vervalt een rechts front in Oostende.

We zullen het de komende uren blijven opvolgen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in