De kaarten zijn geschud, sommige partijen hebben gefeest anderen hebben getreurd omwille van het grote verlies van hun partij.

Tommelein was gisteren ongelooflijk blij met het resultaat dat hij heeft neergezet en terecht.   Hij is in een paar maanden tijd de populairste politicus van Oostende geworden.    Hij haalt ook het meeste voorkeurstemmen in Oostende, hij wint het rechtstreekse duel met Vande Lanotte met meer dan 1.000 stemmen.

Waarom Vande Lanotte ondanks het feit dat hij de grootste blijft toch geen burgemeester wordt.

Het verlies van de Stadslijst had Vande Lanotte duidelijk niet zien aankomen, gisteren probeerde hij eerst nog om zijn verlies als een overwinning te verkopen.    Iets wat nogal knullig overkwam op televisie.

Het is duidelijk dat Vande Lanotte geen goeie verliezer is, want zelfs na een historisch zware nederlaag in Oostende claimde hij toch om opnieuw burgemeester te worden.

Sinds 2006 zijn de socialisten in Oostende in vrije val, in 2006 haalde ze in Oostende nog 46 %, in 2012 werd dat 32 % en nu zakken ze verder weg tot 22,8 %.    Als je 3 verkiezingen op rij zo zwaar verliest dan kun je moeilijk de overwinning claimen.

Tegelijk had Vande Lanotte erop gehoopt dat Groen een enorme sprong vooruit zou maken, dat zou hem mee in het zadel houden.   Groen ging vooruit maar is niet de grote winnaar van deze verkiezingen, dat zijn Open VlD en Vlaams Belang.

Als Vande Lanotte nog enige hoop had om burgemeester te worden dan had hij gisteren al eens moeten luisteren naar Wouter De Vriendt, die was heel erg duidelijk.    Ja, Groen wil in zee met Open VLD en de Stadslijst maar dan enkel en alleen als Bart Tommelein burgemeester wordt.    Tot zover de kansen van Vande Lanotte….

Een scenario zoals in Brugge dat ziet hij dus duidelijk niet zitten, Renaat Landuyt stapte gisteren al op na tegenvallende verkiezingsresultaten.   Tegelijk kondigde hij wel aan in de meerderheid te blijven maar dan zonder hem.   Die mogelijkheid bestaat ook in Oostende maar als Vande Lanotte absoluut burgemeester wil blijven zet hij eigenlijk vooral zichzelf buiten spel.

Waarom Tommelein wel burgemeester wordt!

Eerst en vooral hij is de morele winnaar van de verkiezingen in Oostende, niet alleen haalde hij het meeste voorkeurstemmen van alle kandidaten tegelijk ging hij er nog eens meer dan 6 % op vooruit.

Vooral de ruime sprong voorwaarts die Tommelein maakt is verwonderlijk te noemen.   Hij verdriedubbelde zijn stemmenaantal.

Ook in een poll op onze Facebookpagina wil de meerderheid graag dat Tommelein burgemeester wordt

Blijkbaar was één keer gaan stemmen nog niet genoeg, want er blijft nog discussie over wie er nu burgemeester moet…

Geplaatst door Het Ostends Nieuws op Maandag 15 oktober 2018

 

In de ideale wereld van Tommelein had ook N-VA stand gehouden en dan kon er samen met CD&V een coalitie worden gevormd.   De zware achteruitgang van de N-VA was in die zin dus een tegenvaller.    

Hierdoor moeten er nu andere oplossingen worden gezocht en er zijn maar 2 mogelijkheden.

Open VLD, Groen en N-va

In theorie kan deze meerderheid alleen hebben ze dan wel een erg krappe meerderheid van 1 zetel.    Als je weet dat N-va en Groen soms wel eens van mening durven wisselen dan is dat een erg krappe meerderheid.

Groen blijft voorlopig geen voorstander van deze coalitie omdat ze liever niet met N-va wil regeren.   Tegelijk kunnen we ons niet voorstellen dat Wouter De Vriendt Oostende wil blokkeren.   Dat deze coalitie er komt lijkt ons onwaarschijnlijk.

Open VLD, Groen, N-va en Cd&V

Een monstercoalitie van 4 partijen met toch wel uitéénlopende programma’s.   Deze coalitie zou een meerderheid halen van 24 zetels op 41 en dus voldoende overschot hebben om makkelijk te kunnen besturen.

Alleen zullen de gesprekken rond het bestuursakkoord met 4 partijen niet evident worden.   Elke partij zal zijn accenten willen leggen en dat zal botsten.   Bovendien zou een dergelijke formatie ook wel wat tijd in beslag kunnen nemen.   Voorlopig lijkt dit de voorkeur van Tommelein te zijn en is hij nu aan het werk om hiermee verder te gaan.

Open VLD, De Stadslijst, Cd&V

Dat is eigenlijk de huidige meerderheid die dan zou verder doen en ook dat kan mathematisch perfect.    Alleen is het ook hier duidelijk dat Tommelein hier enkel akkoord mee zal gaan als hij de burgemeester kan worden.

Dus ook in dit scenario is Vande Lanotte geen optie als burgemeester

Open VLD, Groen en De Stadslijst

Dat is wat Vande Lanotte het liefst zou willen en ook Wouter De Vriendt van Groen geeft de voorkeur aan deze coalitie maar dan wel op voorwaarde dat Tommelein burgemeester wordt.

 Conclusie de kans dat Vande Lanotte burgemeester blijft, ondanks dat hij de grootste partij van Oostende blijft, is nihil.    Vraag is hoe ver hij wil gaan om zijn vel duur te verkopen?     En wat zullen de gevolgen daarvan zijn voor zijn partij?

Onderhandelen dus…

De partijen moeten nu aan de tafel gaan zitten en tot een oplossing komen, we verwachten dat er vrij snel een akkoord kan zijn maar dat zal afhangen van Wouter De Vriendt.   

Hij heeft nu de echte sleutel in handen en van hem zal het afhangen als Oostende snel een nieuwe burgemeester heeft of als we nog even moeten wachten.

We kennen de voorkeur van Groen in Oostende maar dat staat dan weer haaks op de wil van Tommelein.  In ieder geval zal iedereen een beetje water in zijn wijn moeten doen als ze verder willen zonder Vande Lanotte.

Vlaams Belang

De winst van Het Vlaams Belang in Oostende is opmerkelijk en tegelijk was het ook te verwachten.    De migratiestroom is vooral in het voordeel van extreem rechts.   In Oostende halen ze dus 6 zetels, door het in stand houden van het Cordon Sanitaire (wat op zich behoorlijk ondemocratisch is) maken ze het besturen van de stad net moeilijker.

Geen enkele partij in Oostende is bereid om met Vlaams Belang in zee te gaan.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in