Gisteren was de Stadslijst de grote verliezer in procenten, maar misschien nog verrassender was het grote verlies van de N-va in Oostende.

N-va kreeg rake klappen en verloor 6.2 %, zo verliezen ze ook hun plaats als tweede grootste partij in Oostende.

Analyse van de uitslag

Björn Anseeuw, die als lijsttrekker opkwam kreeg 2.600 stemmen achter zijn naam, dat zijn er 200 meer dan in 2012.   Op zich geen slecht resultaat zeker als je partij verliest, maar tegelijk betekent dat ook de Oostendenaar de manier van oppositie voeren van N-va niet heeft gesmaakt.

Afbeeldingsresultaat voor manu beuselinck
Manu Beuselinck

Een andere opmerkelijke vaststelling is het grote verlies in stemmen voor Manu Beuselinck, hij verliest bijna 400 voorkeurstemmen en zakt van 1.350 stemmen in 2012 naar 918 gisteren.

Tegelijk viel de laatste jaren op dat het vooral Anseeuw was die oppositie voerde en dat andere van zijn partij maar sporadisch eens aan het woord kwamen.   

3 gemeenteraadsleden verliezen hun zitje

Met deze uitslag betekent dat ook dat Werner Verbist, Staf Cattoor, Jurgen Christiaens, Ralph Deroo, Jurgen Declercq hun zitje verliezen.

Nieuw in de gemeenteraad voor de N-va zijn: Sandra Demuynck en Vanessa Brysse

Lichtpuntjes voor de N-va

Nieuwkomer Kristof Gesquiere scoorde vanop een bijzonder moeilijke plaats erg goed voor zijn eerste deelname en behaalde 670 voorkeurstemmen.

Charlotte Verkeyn en Maxim Donck zijn de lichtpuntjes zij verbeteren hun score wel ten opzichte van 2012 en ze hebben het voordeel van hun jeugdigheid beide zijn overigens ook advocaat.

N-va wil meeregeren ten koste van veel

Het valt vooral ook op dat net zoals bij de Stadslijst ook bij de N-va vooral niet wordt gereageerd op het toch wel stevige verlies.

Gisteren zagen we Anseeuw opduiken op Focus waar hij onmiddellijk wist te vertellen dat ze Bart Tommelein steunen en dat ze graag willen meewerken aan een nieuwe meerderheid.   Door het feit dat ze fel verzwakt zijn zal de N-va niet zo zwaar doorwegen in de onderhandelingen.

Door het verlies van de N-va en vooral de 3 zetels die ze daarmee verliezen, hebben ze het zichzelf en Tommelein bijzonder moeilijk gemaakt.   Vraag is dan ook of ze het tij nog kunnen keren voor mei 2019.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in