Gisteren kondigde Anseeuw (N-VA) aan dat de Lijnbaanstraat in Oostende voortaan als een “groene oase” zal ingericht worden. De parkeerplaatsen die er aanwezig waren verdwijnen, ook de fietsenstalling zal er verdwijnen.

Het is de bedoeling om de Lijnbaanstraat om te vormen van parking tot een groene oase, dit zou moeten gebeuren met waterpartijen en bomen.

foto: Anseeuw Björn (Facebook)

Het stadscentrum van Oostende bestaat volledig uit verharde ruimte. “Willen we de leefbaarheid van de stad verhogen, dan is de groeninrichting van straten en pleinen essentieel. Er werden het voorbije jaar al bomen aangeplant op het Wapenplein, Sint-Petrus-en-Paulusplein en in de Jozef II-straat. In de Lijnbaanstraat gaan we een stap verder door een echte groene ruimte aan te leggen,”aldus eerste schepen Björn Anseeuw. “Zo nemen we als stad ook een voortrekkersrol op met het oog op klimaatadaptatie,”verduidelijkt schepen Silke Beirens.

De Lijnbaanstraat is compleet aan vernieuwing toe. “Dit deel van het centrum van Oostende is in uitermate slechte staat,” vertelt schepen Anseeuw, “de heraanleg van deze straat is een unieke kans voor het aanleggen van een groene oase in het centrum van het commerciële hart van Oostende.”

Geen fotobeschrijving beschikbaar.
Zo zou het er na de werken moeten gaan uitzien….

Om de omwonenden en bezoekers van Oostende te laten kennismaken met het concept van een groene oase in de binnenstad, is er sinds begin september in het noordelijke gedeelte van de Lijnbaanstraat een pop-up tuin aangelegd. “Zo krijgt men al een eerste idee van hoe een grauwe achterkant in de stad kan veranderen in een aangename verblijfsplek,”stelt Björn Anseeuw.

De herinrichting van de Lijnbaanstraat kadert binnen het ambitieus Europees project Cooltowns. Door het reduceren van de verharde ruimte, het aanplanten van bomen en klimplanten en het introduceren van waterelementen kunnen we de hittestress in de stad aanpakken.

“Enerzijds willen we als stad een voortrekkersrol opnemen met het oog op klimaatadaptatie en burgers aantonen hoe we met een aantal heel concrete ingrepen in de ruimte hiertoe kunnen bijdragen. Maar anderzijds zullen experts van het Energiehuis de komende weken de inwoners van de binnenstad ook informeren over de energiemaatregelen die ze kunnen nemen in hun eigen woning. Een win-win situatie dus,”besluit schepen Silke Beirens.

Wat met parking en wat denken de handelaars hierover?

Het zijn opnieuw een aantal parkeerplaatsen die uit de binnenstad verdwijnen, en de toegang tot het centrum is al een probleem aan het worden.

Wat denken de winkeliers erover? De leegstand is nu al bijzonder groot in het centrum van Oostende.

Heb jij onze app al?

Wil jij als eerste al het nieuws uit Oostende direct op je smartphone? Installeer nu onze app!

Afbeeldingsresultaat voor nu ook in de app store

3 REACTIES

  1. Mooi dat er groen komt, maar dat kan toch ook in combinatie met parkeergelegenheid, mensen, handelaars die in het centrum moeten zijn, moeten dan urenlang rondrijden om parkeerplek te vinden in het seizoen, das ook niet ecologisch

  2. Mochten ze het openbaar vervoer eens goedkoper maken dan zouden meer mensen er gebruik van nemen zodat de auto voor de deur kan blijven staan.

  3. Ik weet ook nog een groot ongebruikt plein om een mooie groene zone van te maken met struiken planten en enkele banken waar op het Mispelplein word toch maar gebruik als geluidsoverlast van training plein voor de politie en mensen die leren auto rijden ! dus goede bijdrage voor het milieu en betonstop ! Het is maar een gedacht !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in