Voortaan kan je weer in de stad rondtoeren op een deelstep. Oostende gaat daarvoor in zee met Bird, de rechtsopvolger van de huidige vergunninghouder LMTS/Circ. De deelsteps zijn een milieuvriendelijk alternatief om korte afstanden af te leggen voor zowel inwoners als bezoekers van de stad.

Vanaf dinsdag 18 mei kunnen Oostendenaars en bezoekers van de stad opnieuw gebruik maken van deelsteps. Deelsteps deden in 2019 al hun intrede in Oostende en waren toen een enorm succes. Door de overname van de Duitse firma Circ door het Amerikaanse bedrijf Bird en de coronacrisis werd het project tijdelijk stopgezet, maar nu blaast Stad Oostende de deelsteps nieuw leven in met Bird.

Eerste Schepen Björn Anseeuw, bevoegd voor Mobiliteit licht toe: “Deelsteps lossen het ‘last mile’-probleem op, waarbij verplaatsingen met het openbaar vervoer of met de wagen te kort zijn om het efficiënt te maken, maar te lang zijn om te lopen. Deelsteps zijn makkelijk in gebruik, leuk om te doen en goed voor het milieu. De elektrische step is zo het nieuwste groene transportmiddel in steden. Deelmobiliteit speelt een steeds belangrijkere rol en het is dan ook logisch dat Oostende dit faciliteert voor de Oostendenaars en de vele bezoekers van de stad.”

Bird, het grootste deelstepbedrijf ter wereld

Bird is momenteel actief in meer dan 160 steden over de hele wereld. Bird is de rechtsopvolger van de huidige vergunninghouder LMTS/Circ en kan dus de exploitatie gewoon verder zetten. Kevin van der Weel, Senior Operations Associate van Bird Belgium: “We zijn erg blij dat we onze toonaangevende steps naar Oostende kunnen brengen. Deze zomer willen de mensen dichter bij huis op vakantie en we verwachten dan ook een groot aantal mensen naar Oostende. We hopen dat door Bird nu te lanceren, we mensen kunnen helpen zich te verplaatsen zonder files of vervuiling te veroorzaken. Onze steps hebben steden over de hele wereld enorme voordelen gebracht, dus we zijn erg blij dat we mensen in Oostende kunnen helpen om zo efficiënt en veilig mogelijk te reizen.”

Werkwijze en kostprijs

Met de Bird app ga je op zoek naar de dichtsbijzijnde step. Je ontgrendelt de deelstep door de code met de app te scannen. Wanneer je je bestemming hebt bereikt, laat je de step op een verantwoordelijke plek achter en beëindig je de rit op de app. De eerste keer maak je een account aan, daarna log je steeds terug in. Het ontgrendelen van de steps kost 1 euro en daarna 0,25 euro per minuut.

Veiligheid voorop

Veiligheid is een topprioriteit voor Bird. Een aantal beleidsmaatregelen en initiatieven zorgen er bovendien voor dat het een positieve aanvulling heeft op het mobiliteitsaanbod. Alle gebruikers moeten 18 jaar of ouder zijn om te mogen rijden. Alle rijders stemmen in met een veiligheidsovereenkomst met Bird. Wie niet verantwoordelijk handelt kan worden uitgesloten van de app. Birds steps zijn voorzien van GPS-tracering, zodat het bedrijf de steps kan volgen en ervoor kan zorgen dat ze correct worden gebruikt en geparkeerd. Bird heeft ook een ‘community mode’ in de app zodat mensen eventuele problemen kunnen melden die Bird dan vervolgens kan oplossen.

1 REACTIE

  1. De gebruikers doen nog niet eens de moeite de steps veilig achter te laten. Ze staan of liggen soms onveilig en hinderlijk opgesteld. Wanneer voorziet men enkele leverpunten zoals in andere grote steden, zodat de hinder voor andere weggebruikers ophoudt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in