In de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 februari wordt de brug in de gemeenteweg Oprit (lokaal beter gekend als Konterdambrug) over de A10 in Oostende afgebroken, nadat die eerder al werd afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. In de nacht van dinsdag 23 op woensdag 24 februari wordt een tijdelijke fiets- en voetgangersbrug geplaatst die vanaf 26 februari zal opengesteld worden. De A10 zal gedurende die 2 nachten volledig afgesloten zijn voor verkeer. Van 3 tot en met 26 februari moeten fietsers en voetgangers een omleiding volgen.  

“De afbraak van de Konterdambrug is absoluut noodzakelijk en kan nu eindelijk van start gaan. Er zal een tijdelijke fiets- en voetgangersbrug geplaatst worden, in afwachting van een definitieve nieuwe brug. In de loop van 2021 wordt er een studiebureau aangesteld, momenteel loopt de aanbestedingsprocedure”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. 
Oostends schepen van Mobiliteit Björn Anseeuw is verheugd: “Ik heb er namens de stad altijd voor geijverd dat er een tijdelijke brug komt in afwachting van de nieuwe brug. Ik waardeer dan ook heel erg de inspanningen die het Agentschap Wegen en Verkeer nu doet. Zo blijven de twee delen van de Konterdam verbonden.”
Waarom deze werken?
Op 20 december 2019 werd de Konterdambrug afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Na herhaalde aanrijdingen bleek de schade aan de brug immers onherstelbaar. Uit veiligheidsoverwegingen werd toen beslist om niet langer gemotoriseerd verkeer toe te laten op de brug. Enkel voetgangers en fietsers konden er nog gebruik van maken. Maar de brug is in een zodanig slechte staat dat beslist werd om ze af te breken. 

Voorbereidende werken vanaf 3 februari
Voor de afbraak van de brug kan starten moeten er eerst voorbereidende werken gebeuren die enkele dagen zullen duren. Vanaf woensdag 3 februari zal het asfalt van het brugdek afgefreesd worden en worden er omheiningen en new jerseys (betonnen stootbanden) geplaatst zodat de werken veilig kunnen verlopen. 
Tijdens deze voorbereidende werken wordt maximaal 1 rijstrook ingenomen op de A10 in beide richtingen. De brug zelf is vanaf 3 februari afgesloten voor fietsers en voetgangers.  Zij moeten tijdelijk gebruik maken van de fiets- en voetgangerstunnel ter hoogte van de Oudstationstraat en Guido Gezellestraat/August Beernaertstraat tot wanneer de tijdelijke fiets- en voetgangersbrug is afgewerkt (voorzien tegen 26 februari).

Afbraak brug 
De eigenlijke werken, namelijk de afbraak van de brug, starten op vrijdag 5 februari om 20u ‘s avonds en duren tot zaterdagochtend 6 februari. Vier ‘crushers’ of ‘knijpkranen’ zullen de brug kapot knijpen en vervolgens worden alle afbraakmaterialen op vrachtwagens geladen en afgevoerd. De aannemer voorziet een nevelinstallatie om opwaaiend stof tegen te gaan. 
Die avond en nacht wordt de A10 dan in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. 
Het verkeer moet omrijden:

–      Verkeer naar Oostende:
De A10 wordt afgesloten aan het aansluitingscomplex Oudenburg (afrit 5b Oudenburg) en het verkeer wordt omgeleid via de N9 naar Oostende.
De oprit naar Oostende in Zandvoorde (oprit 5a Zandvoorde) wordt eveneens volledig afgesloten.
Ter hoogte van de verkeerswisselaar A10/E40 in Jabbeke wordt met behulp van een tekstkar aangeduid dat de A10 richting Oostende onderbroken is vanaf het aansluitingscomplex Oudenburg en dat Oostende bereikbaar is via de E40 afrit Gistel.

      –      Verkeer naar Brussel:
De A10 wordt afgesloten aan de Kennedyrotonde (zowel bypass als oprit vanop Kennedyrotonde)  en het verkeer wordt omgeleid via de Kennedyrotonde, de N9, het op- en afrittencomplex Oudenburg.  Ter hoogte van de N33 Elisabethlaan worden signalisatieborden geplaatst om verkeer met bestemming Brussel of Brugge via de N33 Torhoutsesteenweg om te leiden. De oprit 5a Zandvoorde blijft open richting Brussel. 

Plaatsing tijdelijke fiets- en voetgangersbrug
Op vraag van de stad Oostende plaatst AWV een tijdelijke fiets- en voetgangersbrug, in afwachting van een definitieve nieuwe brug. Deze brug zal een breedte hebben van 3 meter, zodat fietsers vlot kunnen kruisen. Die tijdelijke brug zal, afhankelijk van het weer en vooral van de wind, met hijskranen geplaatst worden in de nacht van dinsdag 23 op woensdag 24 februari. Om die werken veilig en vlot te kunnen uitvoeren zal de A10 ook die nacht volledig afgesloten zijn voor alle verkeer. De omleidingen zijn die nacht dezelfde als tijdens de afbraak van de brug. 
Vervolgens moeten er nog aanpassingswerken gebeuren om die tijdelijke brug mooi te laten aansluiten op de bestaande landhoofden. Die aanpassingswerken zijn voorzien tot en met vrijdag 26 februari. Vanaf vrijdagavond 26 februari kan de tijdelijke fiets- en voetgangersbrug in gebruik worden genomen.

Toekomstige situatie
AWV stelt in de loop van dit jaar een studiebureau aan om een nieuwe fiets- en voetgangersverbinding tussen Konterdam en Stene te ontwerpen. Momenteel loopt de aanbestedingsprocedure. 

Coronamaatregelen
Omwille van de strenge coronamaatregelen zullen kijklustigen geweerd worden van de site. Social distance en de naleving van de avondklok moeten immers gegarandeerd blijven. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in