Stad Oostende organiseert tijdens de laatste week van april opnieuw een fietsexamen voor alle leerlingen van het zesde leerjaar van alle basisscholen in Oostende. Via het examen worden de jongeren gesensibiliseerd over de verkeersregels en het belang van de verkeersveiligheid. Dit jaar werd bovendien een nieuwe route uitgetekend.

Het jaarlijkse fietsexamen wordt georganiseerd door Stad Oostende in samenwerking met de Lokale Politie en alle Oostendse basisscholen. Het examen vindt dit jaar plaats van maandag 26 april 2021 tot en met vrijdag 30 april 2021.

Eerste schepen Björn Anseeuw licht toe: ‘ We zetten momenteel volop in op de verkeersveiligheid van onze schoolomgevingen. Naast het fietsvriendelijk maken van de stad willen we ons ook toespitsen op de jonge fietser die zich dagdagelijks in de drukke stroom van het verkeer begeeft. De organisatie van het fietsexamen met een vernieuwde fietsroute is dan ook een stap vooruit om onze ambitie als dé fietsstad van Vlaanderen waar te maken.’

Doelstellingen

Via het fietsexamen worden de jongeren gesensibiliseerd over de verkeersregels en het belang van de verkeersveiligheid. Het fietsexamen beoogt twee doelstellingen:

kinderen fietsen een route op de openbare weg waarbij ze hun vaardigheden in het verkeer oefenen;
kinderen worden voorbereid om naar een secundaire school te fietsen.

Nieuwe route

De route van het fietsexamen werd dit jaar hertekend in samenwerking met de Lokale Politie en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Het parcours start aan ’t Bosjoenk en heeft het Stadhuis als eindpunt.

De dag van het examen plaatsen de kinderen bij aankomst aan de startplaats hun fietsen in een mobiele fietsenstalling. Eerst krijgen ze een korte verkeersles door de politie waarna ze zich aan het controlepunt aanmelden en hun tocht kunnen starten. De kinderen krijgen een fietshelm en fluohesje ter beschikking.

Langs de volledige route staat er op elk kruispunt een medewerker om de veiligheid van de kinderen te garanderen en om de vaardigheden van de kinderen te beoordelen. De volledige route wordt bewegwijzerd.

Bij aankomst in het Stadhuis krijgen de deelnemers en begeleiders een fair trade-drankje en -koekje.

Resultaten en diploma uitreiking

De resultaten van het fietsexamen worden bekend gemaakt op maandag 10 mei 2021. Alle deelnemers ontvangen dan ook hun fietsdiploma’s. De kinderen die een foutloos parcours afleggen (‘superfietsers’) krijgen bovendien een geschenk ter waarde van 15 euro en uit de groep van de superfietsers worden twee kinderen beloond met een gloednieuwe fiets ter waarde van 350 euro.

1 REACTIE

  1. Lesgeven op de fiets kan zeer goed Corona-veilig gebeuren.Afstand en mondmasker perfect mogelijk.Het is hoognodig als ik zie wat de jeugd(niet allemaal) uitspookt op de weg !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in