De laatste tijd duiken er terug heel wat ‘sleutelloze auto-inbraken’ op in Oostende. Daarbij worden vooral onderdelen buitgemaakt, maar ook kleine dingen die voor de eigenaar soms van groot belang kunnen zijn. Deze nacht werd Niels Delbaere en enkele buren slachtoffer van deze plaag!

De politie kan op dit moment geen cijfers overleggen maar het is voor hun een dagelijks wederkerend fenomeen!Meestal zijn dit internationaal opererende bendes die bepaalde regio’s in België uitzoeken om daar een tijdlang toe te slaan. Doordat die bendes zich vaak verplaatsten is het ‘best wel uitdagend’ om ze te pakken.Hoe werkt zo’n inbraak?Voor een ‘relay attack’, zoals de methode heet, heb je twee dieven nodig.

De ene staat bij de auto, de andere bij de voordeur. Allebei hebben ze een apparaat in handen dat niet veel groter is dan een mobiele telefoon. Daarmee wordt het signaal van de autosleutel onderschept, versterkt en doorgestuurd naar de auto. Als de dieven beet hebben, kunnen ze de deur zó openen en de auto leeghalen of meenemen.Wat kan je zelf doen tegen zo’n kraak?Hoe verder de sleutels bij de dieven vandaan zijn, hoe lastiger het ze wordt gemaakt.

Bewaar die daarom minstens zes meter bij de voordeur vandaan. Oók de reservesleutel. Een metalen blik kan helpen als extra beveiliging. Een koektrommel bijvoorbeeld, die de signalen tegenhoudt. Deze methode is eenvoudig te testen door met de sleutels in het blik voorbij de auto te lopen.

Blijven de deuren op slot? Dan werkt het! Speciale sleutelzakjes met een gelaagde stof hebben een vergelijkbare werking. Verzekeraars benaderen klanten zelfs actief om die hoesjes aan te schaffen.

Mocht u iets verdacht zien neem dan zeker contact op met de politie en neem zeker zelf geen initatief!U kunt de politie bereiken op het nr 101 of op het nr 059 70 11 11

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in