Burgemeester Tommelein heeft vanmiddag zijn plannen bekend gemaakt voor het strandbezoek in Oostende. Er zal dit jaar gewerkt worden met een reservatiesysteem, dit systeem zal worden gebruikt voor de drukste strandzones in Oostende. Bewoners, tweedeverblijvers en hotelgasten krijgen voorrang. Eigenaars van een cabine mogen altijd gaan naar het strand.

Het reservatiesysteem zal gelden voor de vier drukste stukken strand in Oostende, tussen het Zeeheldenplein en Thermae Palace. Er zal een website komen waar je kan reserveren en de reservatie is gratis. In eerste instantie krijgen de inwoners van Oostende voorrang net zoals tweedeverblijvers daarna komen de mensen die op een hotel of appartement verblijven en pas als laatste krijgen dagjestoeristen toegang tot het systeem.

Eigenaars van een cabine krijgen wel toegang en zullen dus niet moeten reserveren, wel zullen ze verplicht zijn om een strandzeil te plaatsen om zo de nodige afstand te bewaren.

Op de minder drukke stranden zoals in Mariakerke zullen vrij toegankelijk blijven, al riskeert men natuurlijk dat er daar heel veel volk naartoe zal trekken om zomerse dagen. In de maand juni wordt het systeem uitgetest.

Een veilige én plezante zomer voor Oostendenaars, tweedeverblijvers, kortverblijvers én dagjestoeristen, dat is en blijft het hoofddoel van Stad Oostende. Om dat te realiseren werd samen met Toerisme Oostende vzw een werkgroep opgericht met vertegenwoordigers van verschillende economische sectoren en belangengroepen.

Dat leidde tot een stevig plan van aanpak, dat de volgende weken samen met experten verder wordt uitgewerkt. Stad Oostende schreef aanbestedingen uit gericht naar bedrijven die ervaring hebben met crowd control en reservatiesystemen op grote festivals en evenementen. Het volledige plan zal uiteraard ook getoetst worden bij virologen. 

Maximale spreiding

Wanneer de sociale afstand gerespecteerd wordt, is op het strand van Oostende  ongeveer plaats voor 30.000 mensen in de bewaakte zwemzones. Dit is inclusief de meer dan duizend strandcabines, aangezien de eigenaars en huurders altijd gegarandeerd toegang tot hun cabine zullen hebben. Cijfers tonen aan dat er op de absolute topdagen soms meer dan 50.000 strandgangers naar de Stad aan Zee komen. Vooral op de stranden tussen het Zeeliedenmonument en Thermae Palace Hotel kan het zeer druk worden op zonnige dagen.

Oostende zal daarom inzetten op een maximale spreiding over de verschillende stranden op basis van volgende uitgangspunten:

 • Oostendenaars en tweedeverblijvers kunnen steeds van het strand genieten.
 • Hotelgasten en huurders van vakantiewoningen zijn zeker van hun plek op het strand.
 • Dagtoerisme blijft mogelijk en wordt gespreid over de verschillende Oostendse stranden.

Flexibel reservatiesysteem

Om dit te kunnen realiseren, zal er een flexibel reservatiesysteem opgezet worden voor de drukste stranden tussen het Zeeliedenmonument en Thermae Palace Hotel. Zo zijn mensen zeker van hun plaats vóór ze naar het strand vertrekken. Voor de andere stranden zal er in eerste instantie geen reservatie nodig zijn. Er komt duidelijke communicatie voor, tijdens en na bezoek en er zullen grote borden staan waar iedereen real-time kan volgen hoe druk het is op de stranden. 

Het reservatiesysteem zal zo flexibel mogelijk opgezet worden om waar nodig bij te sturen en te leren uit de eerste ervaringen. Dit systeem zal ook gekoppeld worden aan de beschikbare data uit de binnenstad (bv. de telpoortjes in de Kapellestraat) om zo deel uit te maken van een stadsbreed circulatieplan.

Strandzeilen en beachteams

Ook strandzeilen zullen een cruciale rol spelen in het plan. Ze zijn de ideale manier om op een natuurlijke manier social distancing te garanderen en passen ook helemaal bij het Oostendse strandbeeld. Stad Oostende zal samenwerken met privé-actoren om strandzeilen aan te bieden, zowel te koop als te huur.

Op de stranden zullen ‘beach teams’ actief zijn om alles in de goede banen te leiden en fungeren als eerste aanspreekpunt bij vragen of problemen. Er zal met zo weinig mogelijk vaste constructies gewerkt worden, om de openheid en het vakantiegevoel van het strand te vrijwaren. Ook hygiënische voorzieningen zoals handgel zullen beschikbaar zijn. Ook de politie zal aanwezig zijn met een vaste uitvalsbasis op het strand.

Stad Oostende wil alle nodige voorbereidingen nemen om zowel de inwoners als bezoekers een veilige en ontspannen vakantie te bezorgen.

11 REACTIES

 1. hoop voor de horeca dat de tweedeverblijvers evenveel consumeren als de dagjestoeristen. covid-19 is niet alleen een pest voor iedereen maar de ongelijkheid en rechten van ons allemaal worden zwaar aangetast . dus die geen tweede verblijf heeft wordt nog eens extra gestraft .

 2. Dus als ik zinheb om 1/2 uur of uur tussen 2 shiften nr t strand te gaan moek reserveren terwijl dak op app woon 1straat van t uurwerk 🤔 aja zo is het pfff

 3. Stop met zagen aub, ik hoop dat het veel regent deze zomer, dan is er geen probleem. Blijf gezond en gun iedereen het zijne.

 4. Moest die maatregel dan nog op wetenschappelijkheid en logica gebouwd zijn, tot daartoe. Ga eens te rade bij onze Noorderburen en meer bepaald bij wetenschapper Maurice Dehondt wat betreft superverspreiding en aerosolen. Volkomen nutteloze hyper neurotische maatregel, die veel meer schade aan het sociaal weefsel van de gemeenschap berokkend. Maar natuurlijk, wanneer je een natte toekomst droom hebt om het strand van Oostende te privatiseren en dus om inkomsten te generen uit betaalde ligplaatsen (wat Tommelein trouwens tussen de lijnen gezegd heeft) dan is hij wel goed bezig. Dit gezegd, wat is er eigenlijk nog gezellig aan oostende? Een “uitgaansbuurt” die dood gebureaucratiseerd is, een binnenstad vol leegstand, de grootst aantal gasboetes uitgeschreven (cijfers zorgvuldig weggelaten uit de media) enz.
  Maar geen nood deze zomer komt het Alcatraz festival naar dé Stad aan Zee.
  Geef mij maar de kustlijn bij onze Zuiderburen of Noorderburen. Welk gezond mens met verstand in zijn kop, wilt zich daar nu nog mee amuseren? Maar ik ken dat spelletjes, eerst alles kapot maken wat er kapot te maken valt en dan de vraag stellen : “Hoe kunnen we Oostende weer hip maken?”
  Mooie uitdaging voor het diensthoofd “toerisme”, of denk je nu echt dat er geen toeristen meer zijn die Oostende links laten liggen? Typische Vlaamse navelstaarderij, terwijl de Titanic aan het zinken is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in