De invoer van het reservatie-systeem om deze zomer gebruik te kunnen maken van het strand van Oostende, zorgt voor enorm veel vragen. In onze mailbox en op onze Facebookpagina kwamen tal van vragen binnen omtrent de maatregelen, daarom een antwoord op de meest gestelde vragen.

Zal ik deze zomer naar het strand van Oostende kunnen?

Jazeker! Iedereen is deze zomer welkom in Oostende, we vragen enkel om dat bezoek vooraf goed te plannen. Zo kunnen we de nodige voorbereidingen nemen om zowel onze inwoners als bezoekers een veilige en ontspannen vakantie te bezorgen.

Stad Oostende heeft daarom een plan uitgewerkt om ervoor te zorgen dat zowel Oostendenaars, tweedeverblijvers als bezoekers deze zomer van het strand kunnen genieten. Het plan houdt rekening met de social distancing, de beschikbare oppervlakte van het strand en de zeedijk én het verwachte aantal bezoekers.

Enkel voor de drukste stranden zal er een flexibel reservatiesysteem zijn. Dat zijn de stranden tussen het Zeeliedenmonument en het Thermae Palace Hotel. Mensen zullen online hun plaats op een van de vier stranden moeten reserveren. Oostendenaars en tweedeverblijvers zullen steeds van het strand kunnen genieten. Ook hotelgasten en huurders van vakantiewoningen zijn zeker van hun plek op het strand. Dagtoerisme blijft mogelijk, maar wordt gespreid over de verschillende Oostendse stranden. 


Op andere stranden van de stad zoals Oosteroever, Mariakerke of Raversijde is er geen reservatiesysteem en kun je wel gewoon langskomen.

Waarom wordt er met een reservatiesysteem gewerkt?

Stad Oostende heeft een van de drukste stranden aan de Belgische kust. Op een topdag in de zomer komen soms meer dan 50.000 vakantiegangers naar Oostende.  Vooral op de stranden dichtbij het stadscentrum kan het tijdens een zonnige dag heel erg druk worden. Er wonen ook meer dan 70.000 mensen in Oostende, je kan de stad dus echt niet vergelijken met andere kustgemeenten.

Stad Oostende vindt het heel erg belangrijk dat iedereen op een veilige manier kan genieten van het strand. Jullie veiligheid is onze prioriteit. Op andere stranden van de stad zoals Oosteroever, Mariakerke of Raversijde is er geen reservatiesysteem en normaal ook voldoende ruimte om gewoon langs te komen.

Wordt het reservatiesysteem behouden ook na de zomer van 2020?

Het reservatiesysteem is een tijdelijke en uitzonderlijke maatregel door de plotse opkomst van het coronavirus in ons land. We vragen een klein beetje extra planning aan iedereen, net om ervoor te zorgen dat er toch een zomer met een echt vakantiegevoel kan zijn in Oostende.

Moet je betalen om een plaats op het strand te reserveren?

Neen, zeker niet. Op geen enkel moment en voor geen enkel strand zal de reservatie betalend zijn. Een plaatsje op het strand blijft dus gewoon gratis! Wel wordt het gebruik van een strandzeil sterk aangeraden, om op een natuurlijke manier te zorgen dat er een veilige afstand is tussen de verschillende strandgangers. Het zal mogelijk zijn om een strandzeil en/of -stoel te huren ter plaatse. Maar je kan zoals altijd ook gerust je eigen strandzeil en/of -stoelen meenemen. 

Ik heb een strandcabine. Heb ik nu wel nog toegang tot het strand?

Eigenaars en huurders van een strandcabine zullen altijd gegarandeerd toegang krijgen tot hun strandcabine. Er hoeft niet op voorhand gereserveerd worden via het reservatiesysteem.

Wat met kinderen? Moeten die dan de hele tijd strikt achter zo’n strandzeil blijven?

Het is voor volwassenen al een hele uitdaging om de coronamaatregelen rond sociale afstand strikt op te volgen, dus dat is zeker zo voor kinderen. Maar voor ieders veiligheid is het toch belangrijk dat ook de jongste strandgasten de nodige afstand proberen te bewaren. De strandzeilen helpen daarbij, zo heeft elk gezin zijn eigen plekje op het strand. Maar uiteraard zijn bezoekers van het strand daarom niet verplicht om daar de hele dag te blijven zitten. Pootje baden, zandkastelen bouwen, met een opblaasbootje de zee in… zolang de afstand met andere strandgangers bewaard blijft, is er uiteraard geen probleem. Door het reservatiesysteem zullen er net geen overbevolkte stranden zijn waardoor iedereen veilig én relaxed kan genieten van zijn of haar tijd op het strand, ook kinderen!

Hoe zullen jullie dit allemaal kunnen controleren?

Alles zal in goede banen geleid worden door een beach team. Per strandzone is er een ervaren verantwoordelijke die een beroep kan doen op een heel team met medewerkers: vrijwilligers, maar ook jobstudenten. Zij controleren de reservaties, maar zijn ook vooral paraat om te helpen met vragen of problemen. Ter hoogte van het Kursaal is er ook een post met strandpolitie. Uiteraard houden zoals altijd ook de redders een oogje in het zeil op iedereen die in zee gaat en kunnen zij eerste hulp toedienen als dat nodig is.

Wanneer zullen er redders zijn?

De redders worden vanaf eind juni ingezet aan de kust. Vanaf dan zal het ook mogelijk zijn om te zwemmen in zee. Onder voorbehoud dat de Nationale Veiligheidsraad dit toelaat natuurlijk.

Hoeveel mensen zullen er op het strand kunnen?

Stad Oostende kan – rekening houdend met de sociale afstand – ongeveer 30.000 mensen ontvangen in de bewaakte zwemzones. Dat is inclusief de meer dan duizend strandcabines, aangezien eigenaars en huurders altijd gegarandeerd toegang tot hun cabine zullen hebben. Ter vergelijking: op een topdag komen er soms meer dan 50.000 strandgangers naar Oostende. Op de drukste stranden (tussen het Zeeliedenmonument en het Thermae Palace Hotel) wordt gewerkt met reservaties, op de andere stranden niet.

Hoe kan ik zien hoe druk het is op het strand? 

Er zullen op verschillende plaatsen grote borden staan waar iedereen real-time zal kunnen volgen hoe druk het is op het strand. Ook op de website visitoostende.be zal dit dagelijks live gevolgd kunnen worden.

Is een strandzeil verplicht?

Een strandzeil is niet verplicht, maar we raden het wel sterk aan. Het is de ideale manier om een eigen zone af te bakenen op het strand en afstand te bewaren van andere strandgasten. Dus als je dit hebt, neem het zeker mee naar het strand. Zo’n strandzeil zal je ook kunnen huren of kopen bij private partners in de omgeving van het strand.

Zullen we nog strandstoelen kunnen huren op het strand?

Ja. Stad Oostende zal naast de twee bestaande concessies nog twee extra stranduitbaters toelaten die strandstoelen en -zeilen mogen verhuren. Dat is goed voor respectievelijk 1.000 en 1.300 plaatsen.

Ik heb een reservatie gemaakt, maar ik ben mijn strandzeil vergeten. Wat nu?

Stad Oostende raadt strandzeilen erg aan omdat ze dé ideale tool zijn om op een natuurlijke manier, eigen aan het Oostendse strand, de social distancing te garanderen. Zo’n strandzeil zal je ook kunnen huren of kopen bij private partners in de omgeving van het strand.

Wat als je geen smartphone hebt voor de QR-code? Of geen internet hebt? Hoe zal je dan kunnen reserveren?

Het zal ook mogelijk zijn om een plekje op het strand te reserveren via telefoon of aan de balie van Toerisme Oostende. De komende weken wordt het reservatiesysteem samen met experten verder uitgewerkt. Stad Oostende zal daarvoor samenwerken met bedrijven die ervaring hebben met crowd control en reservatiesystemen op grote festivals en evenementen. Uiteraard zullen ook mensen zonder smartphone of internet een plaatsje kunnen reserveren

Waarom is er geen reservatiesysteem voor het strand van Mariakerke, Raversijde of Oosteroever?

Het reservatiesysteem geldt enkel voor de drukste stranden in Oostende. Dat zijn de stranden tussen het Zeeliedenmonument en het Thermae Palace Hotel. Uit analyses van de voorbije jaren bleek dat daar de grootste groep strandgangers naartoe trekt. Deze stranden liggen dicht bij het stadscentrum, maar ook bij bijvoorbeeld het treinstation of de aansluiting met de autosnelweg. Voor de andere stranden zal er geen reservatie nodig zijn, omdat de berekeningen aantonen dat er in principe voldoende ruimte zou moeten zijn om de afstand te bewaren.

Wat met honden op het strand deze zomer? Na 20.00 uur mag je er in principe wandelen. Zal dit nog mogelijk zijn met het reservatiesysteem?

Het reservatiesysteem zal een einduur hebben. Na de drukte overdag zal het opnieuw mogelijk zijn om ‘s avonds en ‘s morgens vroeg met de hond op het strand te wandelen. Wanneer hier meer informatie over is, zal Stad Oostende hierover zo snel mogelijk communiceren. 

Moeten Oostendenaars ook reserveren om naar het strand te gaan? 

Ja, als Oostendenaar zal je ook moeten reserveren voor de drukste stukken strand. Dat zijn de stranden tussen het Zeeliedenmonument en het Thermae Palace Hotel. Maar in het systeem zullen Oostendenaars altijd zeker zijn van hun plaats.

Wat als iedereen plots naar het strand in Mariakerke komt?

Het reservatiesysteem en het actieplan om de zomer op een veilige maar plezante manier te organiseren, is een flexibel systeem. De bedoeling is om de hele zomer lang goed in beeld te brengen hoeveel mensen zich op welk strand bevinden, zodat de veiligheid overal gegarandeerd blijft. Als er op één van de stranden zonder reservatie toch te veel mensen zouden zijn, zal bekeken worden of het plan aangepast moet worden. De bedoeling is sowieso om voor spreiding te zorgen zodat zowel inwoners, bezoekers als tweedeverblijvers van een zalige zomer kunnen genieten, gespreid over de hele stad: de stranden, maar ook de groene rand rondom Oostende of minder bekende plekjes in de stad.

5 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in