Het was op zijn minst gezegd een weekend waarin veel is gebeurd, de discussie’s over het afval op het strand hebben het nationale nieuws gehaald. Algemene verontwaardiging over hoe het eruit zag na een mooie zomerdag!

Bart Tommelein kan het niet langer aanzien en neemt per direct een aantal maatregelen.

Mobiele camera’s en controles op het strand

De stad gaat mobiele camera’s inzetten en politie in burger om sluikstorten in Oostende tegen te gaan. De burgemeester is er zich van bewust dat het een moeilijke discussie wordt om te bewijzen wie effectief afval achter heeft gelaten.

In dat kader moeten mobiele camera’s helpen om daders te betrappen.

Afbeeldingsresultaat voor surveillance camera beach

De GAS-boete voor sluikstorten kan oplopen tot 350 euro en zou zo toch een aantal mensen eens moeten doen nadenken.

Beachteam actief

Sinds vandaag is er ook opnieuw een beachteam actief in Oostende. Het beachteam dat zijn per dag 6 jobstudenten die op het strand van Oostende rondlopen met als voornaamste taak het strand proper te houden.

“Naar het strand gaan moet voor iedereen plezant zijn en ook deze zomer moeten we daar op toezien. Elke bezoeker moet dan ook zijn verantwoordelijkheid nemen en rekening houden met de gebruiken en regels op het strand. Afval achterlaten in de vorm van flessen, kartonnen dozen of sigarettenpeuken moet snel opgemerkt worden. Alleen dan kunnen we deze mensen aanspreken en sensibiliseren.”, aldus burgemeester Bart Tommelein. 

Mensen die de meeuwen voederen of honden op het strand laten tijdens de dag, worden daarop aangesproken. Maar het Beach Team let ook op kapotte verkeersborden, auto’s op de Zeedijk, … en grijpt waar nodig snel in. Door de opvallende rode kledij – gesponsord door Brooklyn – is het Beach Team makkelijk te herkennen.Ze spreken ook mensen aan die roken op het strand in de rookvrije zone, ze vragen hen om de sigaret uit te doven.

Nieuw dit jaar is dat de focus om deze taken uit te voeren op Het Nieuwe Strand ligt, de projectzone waar nieuwe ideeën en projecten rond ecologie, veiligheid en gezondheid uitgetest worden. Deze zone, tussen de beachbars Polé Polé Beach en Bondi Beach, zal in juli en augustus rookvrij worden. Het Beach Team zal bezoekers daar aanspreken over het feit dat er niet gerookt mag worden en maakt de strandgasten erop attent om regelmatig water te drinken en zich in te smeren voor de zon.

Tot slot wordt er op Het Nieuwe Strand ook ingezet op gescheiden afvalophaling. Het Beach Team slaat hiervoor de handen in elkaar met de stadsdiensten en de Proper Strand Lopers om onder de noemer #STRANDHELDEN het strand net te houden. Het Beach Team, dat zeer vaak ter plaatse is op Het Nieuwe Strand, krijgt ook de nodige communicatiemiddelen om in nauw contact te staan met de dienst Openbaar Domein om overvolle vuilnisbakken snel te kunnen signaleren.

Het Beach Team zorgt er met andere woorden voor dat bezoekers optimaal kunnen genieten van hun strandbezoek. 

Kort samengevat zullen ze:

  • bezoekers van Het Nieuwe Strand attent maken op de regels en gebruiken in die zone
  • de algemene stad- en strandbeleving in het oog houden: geen meeuwen voederen, honden enkel op het Klein Strand 
  • een stewardfunctie vervullen: kijken waar er problemen zijn, indien mogelijk zelf oplossen of signaleren aan de bevoegde diensten
  • peukenhouders en afvalzakjes uitdelen
  • nakijken als er geen objecten de vuilnisbakken blokkeren
  • volle vuilniszakken vervangen
  • vuilnisbakken reinigen
  • assistentie verlenen aan de redders bij verloren gelopen kinderen
  • verdwaalarmbandjes uitdelen

‘s Avonds zal het Beach Team samen met de Proper Strand Lopers het strand tussen het Klein Strand en het Kursaal reinigen zodat de toeristen die de dag daarop naar het strand afzakken, in optimale omstandigheden kunnen genieten van een dagje aan zee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in