John Crombez (voorzitter van Sp.a) bond vanavond de kat de bel aan met zijn interpellatie over de vergoedingen voor de leden van Raad voor Maatschappelijk Welzijn. Op de agenda stond de stemming voor de vergoeding voor de raadsleden van de RvmW.

John Crombez interpelleert over verhoging van vergoedingen

Crombez vind het niet kunnen dat de vergoedingen voor de nieuwe raadsleden in vergelijking met de vorige structuur van het OCMW, drie keer zoveel zullen worden betaald. De vergoeding was 75 € per raadslid per maand nu wordt dat opgetrokken tot 216 € per vergoeding.

Crombez vraagt zich af als er overal zal gekozen worden voor het maximum tarief?

Bart Tommelein haalt verwoestend uit

Tommelein verdedigt de beslissing, hij haalt aan dat er veel minder raadsleden zullen zijn en dat de algehele kost dus zal dalen. Ja hij erkent dat er meer betaald wordt per raadslid maar dat dit maar logisch is gezien de verantwoordelijkheid en het werk dat er moet gedaan worden in Oostende.

Daarop haalt hij keihard uit naar de vorige ploeg, hij toont een blad met statistieken waaruit blijkt dat de Ostendsche Sp.a de vorige jaren veel meer geld heeft opgestreken dan de andere fracties. Tommelein haalt ook aan dat er vergaderingen werden uitgevonden om toch maar een vergoeding te kunnen opstrijken.

Hij haalt aan dat er zo voor duizenden euro’s aan penningen werden uitbetaald voor zaken die niet eens moesten plaatsvinden. Bovendien is de betaling nu voor iedereen eerlijk, iedereen van elke partij zal evenveel betaald wordt voor deze functie en dat vindt Tommelein een grote vooruitgang.

In de laatste jaren waren het steeds de sp.a leden die de lijst stonden van de best verdienende raadsleden.

De discussie werd bitsig waarbij Crombez een aantal verwijten richting Tommelein gooide, die repliceerde daarop dat hij niet weet wat er ranzig is aan het feit dat hij met cijfers en bewijzen komt aandraven.

Uitstap vergoeding voor schepenen

Tommelein verwees verschillende keren naar het feit dat er een aantal mensen die in de vorig legislatuur schepenen waren nu genieten van een riante uitstapvergoeding. Het gaat hier onder andere over Tom Germonpré die nu in plaats van te werken geniet van een jaartje goed betaald verlof.

Ze genieten nog van een schepenwedde en toch mooi thuis blijven….. il faut le faire.

Crombez druipt af

Crombez volharde nog even in zijn boosheid, wat hij ondertussen duidelijk was geworden. Hij besefte toen waarschijnlijk ook al dat hij zijn argument beter op een andere manier had gebracht.

Als voorzitter van de Sp.a zou je toch verwachten dat hij het er in dit debat beter van af had gebracht, want om het met de woorden van Tommelein te zeggen “stop met ons graaiers te noemen als U de grote graaier was in het verleden”.

Crombez probeerde nogmaals waarom het in Oostende nu opeens zoveel duurder geworden is. Tommelein haalde aan dat hij hetzelfde tarief hanteert als in de andere gemeenten waar sp.a ook mee aan het bestuur is. Tommelein gaat verder dat er in het verleden via intercommunales structuren werden opgezet om raadsleden, die vandaag volgens Tommelein te weinig betaald worden, toch iets toe te steken.

Vandaag zegt Tommelein dat alles veel transparanter zal zijn en dat er geen achterpoortjes meer gaan zijn.

De vergoeding werd goedgekeurd.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in