De finale uitslagen zijn binnen en in de laatste uren is er nog het één en ander veranderd aan de uitslag.

N-VA kan dan toch het verlies beperken in Oostende en verliest uiteindelijk maar 3,2 % van zijn kiezers. Daarmee blijft N-VA de grootste in het kanton Oostende, het beperkte verlies voor N-VA is vooral te danken aan het groot aantal stemmen die Jean-Marie Dedecker heeft binnengehaald.

Vlaams Belang de grote winnaar

In Oostende is de vooruitgang van Vlaams Belang ronduit spectaculair te noemen, zeker in vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen. Vlaams Belang wordt de tweede grootste partij met meer dan 20,7 %. Opvallend slechts één politicus van Vlaams Belang eindigt in de top 10 van voorkeurstemmen.

Sp.a opnieuw de grootste verliezer

John Crombez heeft er in zijn eigen regio een echt brokkvnparcours opzitten. Deze verkiezingen zijn de zoveelste nederlaag op rij voor Crombez en de Sp.a. Ook deze keer verliezen ze en zakken zo naar de derde partij.

Crombez kan zich wel nog troosten met zijn persoonlijke score in Oostende hij heeft voor de Kamer het grootst aantal voorkeurstemmen gehaald maar duidelijk niet genoeg om zijn partij mee op sleeptouw te nemen.

Open VLD

Geen Tommelein effect bij deze verkiezingen, de Open VLD verliest verder terrein en het verschil met de gemeenteraadsverkiezingen is bijzonder groot. Er zal vanavond geen groot feest zijn bij Open VLD.

Geen Van Quickenborne effect in Oostende.

Groen

Iedereen had vrij hoge verwachtingen van Groen voor de verkiezingen, zeker ook nu Wouter De Vriendt op nationaal niveau meer en meer in het debat voorkwam. Wouter De Vriendt is bovendien een uitstekend politicus en heeft bijzonder veel dossierkennis maar dat heeft hem duidelijk niet vertaald naar stemmen. Een bijzonder teleurstellende score qua voorkeurstemmen.

CD&V

De partij blijft verder in verval en heeft in de regio geen personen meer die aanspreken, de score van Hendrik Bogaert valt nog enigszins mee qua voorkeurstemmen maar de partij zal zich dringend moeten heruitvinden als ze nog wil meespelen aan de kust.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in