Oostende kleurt dus bijzonder zwart deze verkiezing en dit is toch wel een verrassing van formaat. Als we kijken naar de uitslagen van het Vlaams Parlement dan zien we

Vlaams Belang wordt vanuit het niets de grootste partij van Oostende, bij een telling van 50 bureaus van de 90.

Vlaams Belang

Wordt dus de grootste partij en verdriedubbeld hun score ten opzichte van de vorige verkiezingen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen zagen wel al een forse winst van N-van maar dit is toch op zijn minst verrassend te noemen. Aan de andere kant Oostende gaat gebukt onder een problematiek van veel migranten en de laatste tijd duiken ook opnieuw heel wat transmigranten op.

Tegelijk is Oostende de laatste jaren overspoeld geweest door vluchtelingen, helemaal verrast kunnen we dus ook niet zijn.

N-VA verliest fors

N-va verliest meer dan 10 %, logisch verliezen ze het merendeel van hun stemmen aan het Vlaams Belang maar het verlies is toch veel groter dan dat ze in Oostende verwacht hebben. Na tegenvallende gemeenteraadsverkiezingen dus opnieuw een slechte beurt voor de lokale afdeling.

Sp.a

Verlies na verlies na verlies, zo valt de tocht van voorzitter John Crombez te omschrijven. In Oostende verliest de Sp.a weer eens 20 % van zijn kiezers en zijn gekrompen naar de 3de partij van Oostende voor het Vlaams Parlement.

Open VLD

Geen burgemeester effect hier, de Open VLD verliest in Oostende lichtjes maar toch een groot verschil met de burgemeestersverkiezing van oktober. Het effect Tommelein heeft hier dus niet gewerkt.

Groen

Van het groene effect merken we bijzonder weinig ook in Oostende is dat het geval ondanks de prominente rol voor Wouter De Vriendt in de aanloop naar de verkiezingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in