Het mooie weer heeft heel wat volk naar buiten gelokt in Oostende, dat was te verwachten. De grote meerderheid van de mensen hield zich netjes aan de regels die vooropgesteld werden. Toch heeft de politie van Oostende dit weekend heel wat pv’s opgesteld voor mensen die de regels niet hebben nageleefd.

Er werd aangekondigd dat er dit weekend bijzonder streng zou worden opgetreden tegen mensen die de maatregelen rond het coronavirus naast zich neer leggen. Hoewel het parket niet wil meedelen hoeveel pv’s er exact werden uitgeschreven, kregen we heel wat getuigenissen binnen van mensen die ofwel een pv kregen ofwel een pv hebben zien uitschrijven.

In het bosje waren twee fietsers eventjes op een bankje gaan zitten, op dat moment was er ook controle en het koppel kreeg elk een boete van 250 euro. Het is dus een dure rustpauze geweest.

Op het strand werden verschillende mensen beboet omdat ze aan het zonnebaden waren, mensen die een onnodige verplaatsing uitvoerden hadden het ook zitten.

Ook gisteren kreeg een aantal mensen al een boete, dit verhaal van Walt Herman deed ons toch even slikken:

Deze late namiddag wilde nog wat vis kopen aan de weg naar de vismijn (op de vuurtorenwijk zijn er geen viswinkels) Aan het kruispunt richting Baelskaai & Vismijn besefte ik dat vermits het zaterdag is en het te laat zou zijn voor dat. Daarna vervolgde ik mijn weg naar de vuurtoren omdat ik daar een massa rotsblokken zag en wilde in het passeren ook nog een foto nemen. Toen ik mijn auto parkeerde stond ook de politie daar, die mij had gevolgd. Zij verklaarden dat ik geen geldige verplaatsing deed… Het was dan mijn intentie om via die weg naar de Carrefour te rijden voor boodschappen. De politie zei dat ik geen geldige reden had om af te wijken van mijn route en een foto maken zou ook niet mogen. Resultaat : 250 euro boete !

Ook op zaterdag werden al een aantal boetes uitgedeeld zo kreeg een man die een ijsje zat te eten op de Zeedijk een boete. De man was eerder al aangesproken door de politie maar vond het niet nodig om te luisteren, gevolg een boete van 250 euro.

29 REACTIES

  • De discussie van op een “bank gaan zitten” is dat dit NIET beschouwd wordt als een activiteit waar men constant in beweging blijft. Gebeurtenis van zondag 5/04 in de nm. Er zijn 2 personen die hun afstand wel hielden maar die gedurende meer dan 1u meerdere blikken bier op het Vlaams plein zaten te drinken. Wanneer ze door mensen geïnterpelleerd werden, werden ze voor “salopes” uitgescholden. Dus EVENTJES op een “bank gaan zitten” hoe gaat men dit interpreteren? De mensen zullen altijd aan de politie zeggen dat ze juist eventjes aan het rusten waren. Wie gaat dit controleren? Dus beter niemand op een bank laten zitten. Anders zijn regels gemaakt om ze te omzeilen en te negeren.

   • Wat is er nu mis mee… ok afstand houden en eventueel een bescherming vooraleer je zit om zeker geen overdracht te maken. Een bank van 2,5-3 m 2pers. Is toch haalbaar…ok samenscholing kan niet , maar die gaan echt niet rond een bankje scholen … en als ze dan zo strikt willen zijn…politie ,afstand houden van elkaar?? NEE ; Bescherming qua mond maskers (deze personen komen per dag in aanraking met meerdere individuen , controle papieren, id, documenten) NEE … dus mag ik hun dan ook aanklagen in onverantwoordelijksgedrag? Ze moeten dan toch ook de wet voorbeeldig en naleven , nietwaar??
    Je hoort mij niet zeggen dat ik geen respect heb voor hun, integendeel… maar wees eerlijk tegen uzelf ook.

 1. inderdaad machtsmisbruik ,dan moeten ze niemand nog buiten toelaten zoals in italie enkel boodschappen , hond uitlaten rond de woonst , en gaan werken zodat we belastingen kunnen betalen
  zie dagelijks 100en langs kanaal fietsen , wandelen en dan picknicken maar daar zie je geen politie

  • kwil er wel bij zeggen als de info correct is natuurlijk ,dat de bankzitters uit oostende of regio komen, als ze eerst met de auto komen en hier niet mochten zijn dan heeft politie wel gelijk

 2. Gewoon doen wat mag en niet improviseren dan heb je geen negatieve gedachten over de mensen die nu voor onze gezondheid en veiligheid zorgen

 3. Social distancing moet uiteraard gerespecteerd worden om besmettingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Maar die boetes voor mensen die op een bankje wat uitrusten of op het strand gaan neerzitten zijn er ver over! Op drie weken tijd zijn we een politiestaat geworden! Dagelijks politiecontrole als ik naar mijn werk rij! Controles aan supermarkten en appartementen van tweedeverblijvers! Kliklijnen… Daar word ik ziek van! Alle fundamentele persoonlijke vrijheden worden zonder enig probleem overboord gegooid! Dat met een liberale burgemeester en een regering waarin een meerderheid aan liberalen zit!

  • Het ergste is nog dat de politie blijkbaar zijn mosterd haalt uit de kranten, zonder de Ministeriële Besluiten (de laatste van 3 april) zelf te lezen, want een groot pak van die zogezegde overtredingen zijn niet strafbaar gesteld. Het zijn eigen interpretaties van onbekwame ambtenaren en journalisten. Ik raad die twee mensen in het park aan niet te betalen, ik durf wedden dat het parket dat zal seponeren (= klasseren zonder gevolg). En let wel, de GAS-boetes waren op dat moment nog niet van toepassing.

 4. Extra streng controleren? Sorry, maar ik heb nog nooit zo weinig politie op straat gezien als nu…
  Normaal zie ik dagelijks een 10-tal politiemensen per dag passeren (in auto of fiets) en nu de laatste 2 weken amper 2 agenten gezien…
  En ik ben dagelijks op weg naar het werk omdat ik wel moet verderwerken.
  Toch wel eigenaardig allemaal…

 5. Dat je de regels moet volgen akkoord maar gaat t nie allemaal een beetje te ver ze pakken TEVEEL van de mensen wat soms niet nodig is wandelen fietsen oké maar op afstand of zelfs alleen op een bankje zitten mag niet 250 euro vissen alleen mag niet 250 euro en ga zo maar verder in deze moeilijke en triestige tijden geef mensen wat ruimte en schrijf niet meteen een boete 250 euro uit

 6. Amaai wist niet dat in oostende zo een zagers en jankers zitten,doe op dit moment wat van jullie gevraagd zoniet zitten we in zomer nog binnen staat duidelijk wandelen joggen fietsen mag uwen stoppen om ff bankzitten mag niet fototje maken mag niet. Is toch kind simpel man man

  • Zagen niet, is er totaal over 😬wandeling fietsen ….maar even rusten op bank 250€ zit in rolwagen
   echtgenoot moet uitrusten op mijn schoot

 7. Jankers en zagen zijn we niet maar blijkbaar vinden er veel dit normaal boete om op bankje te rusten 😬ik zelf zit in rolwagen en straks om te rusten echtgenoot op mijn schoot

 8. Als tweede verblijver snap ik dat Oostende nu niet op ons zit te wachten, maar als wij er zijn dragen wij een aardig steentje bij aan de economie, hetzij horeca, dagelijkse boodschappen, maar ook inrichting, kleding, reparatie en onderhoud. Zelfs 1000 euro belasting. Waarom niet een tegemoetkoming zoals in Knokke? Die waardebon komt de economie van oostende weer ten goede.

  • Waarom jullie wel en anderen niet, als je twee verblijven hebt moet je toch geen extra waardebon krijgen, er zijn mensen die het meer nodig hebben dan jullie en het zijn dan nog die mensen die via hun belastingen jullie wardebon moeten betalen.

 9. Tweedeverblijvers hebben meestal geen financiele zorgen.Dat ze die waardebon maar geven aan de mensen die nu volop in de verzorging bezig zijn.Die verdienen later een dikverdiende vakantie!

 10. ALS de politie zelf eens het goede voorbeeld geeft !!!
  Met 3 in patrouille wagen die zitten ook geen 1,5m van elkaar
  Doen een aap een pet op en uniform aan en dan weet je t wel

 11. ik zou graag garnaaltje kruien. Is fysieke inspannig en alleen.WAndelen met hond mag dan wel.Lopen fietsen en wandelen is ok
  Garnalkruien niet

 12. moet men nu naar de dichtste winkel van je woonplaats gaan? volgens http://www.info-coronavirus.be/ mag ik 10km verder naar bv de lidl gaan als er geen in mijn gemeente is.

  een andere vraag via mail
  Tenzij je partner ziek is of symptomen vertoont, mag je hem of haar bezoeken, ook als die wat verder weg woont. Het blijft wel belangrijk om je verplaatsingen zoveel mogelijk te beperken.
  Wij begrijpen dat een relatie op afstand niet gemakelijk is tijdens deze periode…
  Je partner bezoeken is inderdaad niet verboden maar de verplaatsingen hiervoor zijn ook niet altijd strikt essentieel te noemen.
  Het is aan de politie om te oordelen of een verplaatsing essentieel is en we trachten hierover onze richtlijnen zo eenduidig mogelijk op te stellen. Wij als infolijn, kunnen ons niet boven de politie stellen.
  Bovendien willen we je met aandacht erop vestigen dat als je partner of iemand waarmee hij in contact is gekomen besmet is met het virus en hij jou infecteert, ook jij op jouw beurt een risico op besmetting vormt voor je eigen gezinsleden, familie, collega’s… we raden daarom zoveel mogelijk het contact via online tools aan.

  Het is belangrijk om zoveel mogelijk in je eigen gezinsbubbel te blijven.
  Met een ‘vaste partner’ doelt men op het idee van een relatie die serieus is of waarvan bijvoorbeeld beide partners apart wonen maar al langere tijd een nieuw samengesteld gezin vormen, met ‘lief’ wijst men naar een kersvers lief (vooral voor pubers/jongeren) waarvan de relatie nog recent gestart is…

  wat heeft het voor zin zich te laten informeren als de politie (je vriend) toch hun zin doen.

 13. beste medebewoners van oostende als ze je komen aanspreken kan je nog steeds gewoon zwijgen rechtstaan en door wandelen. Een vriendelijke knik en doorgaan.

 14. erger dan in de voormalige USSR, wegblyven van de westkust nu en voor altyd u bent enkel welkom voor uw geld, wanneer gaan jullue dit inzien???

 15. Ik zat met mijn vriend op een grasperk in een park in Leuven, we wilden dadelijk weggaan toen we benaderd werden door 3 politiemannen maar moesten dadelijk onze id’s geven en er werd luid naar het commisariaat gebeld voor identiteitscontrole, wij stonden daar ten schade en schande alsof we criminelen zijn voor passanten. We kregen prompt 2x een coronaboete. We zijn 2 oudere mensen die apart in een apartement wonen en na een week opgesloten te zitten wilden genieten van de zon voor onze mentale gezondheid.

 16. ik vraag me toch af of men niet te ijverig is met boetes ,gewoon de mensen er op aanwijzen dat ze verkeerd bezig zijn kan ,250 euro is veel geld of is dit reeds een afbetalingsplan voor de kosten die gemaakt worden voor deze barre periode ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in