𝗘𝗹𝗸𝗮𝗮𝗿 𝘀𝘁𝗲𝘂𝗻𝗲𝗻 𝗮𝗹𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗺𝗼𝗲𝗶𝗹𝗶𝗷𝗸 𝗴𝗮𝗮𝘁. 𝗕𝗲𝗸𝗼𝗺𝗺𝗲𝗿𝗻𝗶𝘀𝘀𝗲𝗻, 𝘃𝗲𝗿𝗱𝗿𝗶𝗲𝘁 𝗼𝗳 𝗮𝗻𝗴𝘀𝘁𝗲𝗻 𝗺𝗲𝘁 𝗲𝗹𝗸𝗮𝗮𝗿 𝗸𝘂𝗻𝗻𝗲𝗻 𝗱𝗲𝗹𝗲𝗻. 𝗛𝗲𝘁 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝘇𝗮𝗸𝗲𝗻 𝗱𝗶𝗲 𝗲𝗿𝘃𝗼𝗼𝗿 𝘇𝗼𝗿𝗴𝗲𝗻 𝗱𝗮𝘁 𝗺𝗲𝗻𝘀𝗲𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗵𝗲𝗰𝗵𝘁𝗲 𝗴𝗲𝗺𝗲𝗲𝗻𝘀𝗰𝗵𝗮𝗽 𝘃𝗼𝗿𝗺𝗲𝗻, 𝗼𝗼𝗸 𝗶𝗻 𝗢𝗼𝘀𝘁𝗲𝗻𝗱𝗲. 𝗩𝗮𝗻𝗮𝗳 𝘃𝗮𝗻𝗱𝗮𝗮𝗴 𝗸𝗮𝗻 𝗶𝗲𝗱𝗲𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗱𝗮𝗮𝗿𝗼𝗺 𝗼𝗽 𝗱𝗲 𝘄𝗲𝗯𝘀𝗶𝘁𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗦𝘁𝗮𝗱 𝗢𝗼𝘀𝘁𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗲𝗲𝗻 𝗯𝗼𝗼𝗱𝘀𝗰𝗵𝗮𝗽 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿𝗹𝗮𝘁𝗲𝗻 𝗼𝗽 𝗲𝗲𝗻 𝗱𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗮𝗹 𝗿𝗼𝘂𝘄𝗿𝗲𝗴𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿, 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗮𝗮𝗻𝗹𝗲𝗶𝗱𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗿𝗼𝗻𝗮𝗰𝗿𝗶𝘀𝗶𝘀.

Ondanks de zware inspanningen van ziekenhuizen en woonzorgcentra maakt het coronavirus ook in Oostende slachtoffers. Een zware dobber voor familie en nabestaanden, want een geliefde verliezen in deze tijden is vaak dubbel zo hard. Mensen moeten afscheid nemen aan de telefoon, of via het scherm van een tablet of smartphone. Een knuffel of laatste kus kan niet altijd meer.

In deze coronatijden is er gelukkig veel solidariteit merkbaar. Mensen doen boodschappen voor de buren, bellen voor een babbel naar iemand die alleen woont of ze hangen een boodschap of een witte vlag uit voor de zorgverleners. Het online rouwregister van Stad Oostende biedt nu aan iedereen de kans om zijn of haar medeleven te betuigen met de nabestaanden van de mensen die overleden aan het coronavirus. Ook dat is een sterk signaal van solidariteit.

Omdat je tegenwoordig enkel op afspraak kunt langsgaan op het stadhuis, is een papieren rouwregister geen optie. Via een online rouwregister kunnen mensen elkaar wel digitaal ontmoeten om hun verdriet te delen. Boodschappen van bekenden of onbekenden kunnen een hart onder de riem betekenen voor iedereen die iemand verloor aan het coronavirus. Een troostende boodschap, een zelfgeschreven gedicht, een eenvoudig woord van sterkte,… zorgen ervoor dat mensen weten dat ze er niet alleen voor staan.

Via www.oostende.be/rouwregister kan iedereen op het online rouwregister van de stad terecht. Wie een boodschap wil nalaten wordt gevraagd om zich te registreren. Dat kan eenvoudig via een mailadres of met een bestaande ‘Mijn Oostende’-account. Onmiddellijk daarna kan een tekst of een foto gepost worden.

2 REACTIES

 1. Oostendenaar in deze droeve tijden
  kent verdriet geen onderscheid, alleen diepe rouw
  en bescheidenheid

  aan de slachtoffers
  die ook onze stad telt
  maar ook aan de mensen
  die het zonder afscheid moeten stellen

  tis verschrikkelijk wat er gebeurd
  een lot niet aan gekondigd
  van je geliefden weg
  als het ware weggesleurd

  omringd door mensen die je helpen
  dat je niet kent
  maar die vechten voor je leven
  beschermend gekleed dat je niet herkent

  een hallucinante meedogenloze
  doder die in ons midden
  slachtoffers koos zomaar lukraak
  met de dood tot gevolg,te vaak

  voor de mens die achterblijft
  mijn diepste respect
  en gecondoleerd
  dat dit maar vlug passeert
  Berten koeke
  24/04/2020

  Bart Van derTaelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in