We zijn allemaal Oostendenaar, ook wie met dementie leeft. In een stad als Oostende, waar mensen graag komen wonen na hun pensioen, verdient deze aandoening extra aandacht. Oostende investeert daarom voor het tweede jaar op rij in een Dementievriendelijke Stad. In het kader daarvan lanceren we tijdens de Week van de Dementie een participatief kunstproject met kunstenaar Rik Delrue dat drie jaar lang zal lopen.

Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie. De kans dat iemand dementie krijgt is 1 op 5. Voor de Wereldgezondheidsorganisatie is omgaan met dementie daarom een prioriteit. Vlaanderen telt vandaag 122.000 mensen die een vorm van dementie hebben. Vermoedelijk verdubbelt dit aantal tegen 2060.

 Wereld Dementiedag

Sinds 2019 heeft Oostende het label ‘Dementievriendelijke Stad’ gekregen van het Vlaams Expertisecentrum Dementie en de VVSG. Op 21 september is het Wereld Dementiedag. Dit moment grijpt de Stad aan om dementie in de kijker te zetten.

Schepen van Ouderenzorg Natacha Waldmann: “De hoofddoelstelling van het project ‘Dementievriendelijk Oostende’ is mensen ervan bewust maken wat leven met dementie inhoudt en zo bij te dragen aan meer begrip. Voor een patiënt die verward overkomt kan een vriendelijk woord of hulp aanbieden een wereld van verschil maken, maar de aandoening herkennen, is daarvoor wel cruciaal. Daarom stelden wij als lokaal bestuur een dementiebrochure en een ‘dementiewaaier’ samen met handige info. Deze is ter beschikking van alle inwoners van onze Stad.”

Stad Oostende vormt samen met gespecialiseerde partners zoals het expertisecentrum Foton, de thuiszorgdiensten, de mutualiteiten, de ziekenhuizen en de woonzorgcentra een stuurgroep die diverse acties opzet in het kader van ODS. Tijdens de Week van de Dementie willen we extra aandacht vestigen op het thema met allerlei activiteiten en acties in het najaar.

Kunstproject ‘Head turning’

Schepen Waldmann: “In het kader van de week van de dementie geeft de Stad ook het startschot voor een participatief kunstproject met kunstenaar Rik Delrue dat drie jaar zal lopen. Doel hiervan is om het isolement waarin veel mensen met dementie verkeren te doorbreken.”

Ook schepen van Cultuur Bart Plasschaert is betrokken: “’Head Turning’ brengt het verhaal van personen met dementie, de naasten en de inwoners van de stad. Deze verhalen worden op een eenvoudige manier toegankelijk gemaakt voor het publiek. Cruciaal hierbij is de verbinding tussen verhaal en beeld. Rik Delrue werkt het project uit. Hij is een kunstenaar met jarenlange ervaring in meerdere maatschappelijke projecten. Hij bewees reeds in het verleden dat hij erin slaagt om kunstprojecten met een sociaal-artistieke insteek te realiseren die impact hebben binnen een stad. Vanuit zijn beeldende kunst kan hij beeldvorming toegankelijk maken in de stad. De kunstenaar kan bovendien vanuit diverse media (fotografie, film) deze doelstelling realiseren wat opnieuw de zichtbaarheid van het project zal verhogen.”

“De problematiek groeit in onze Stad. De vergrijzing aan de kust slaat hard toe. Het is belangrijk dat mensen signalen herkennen. Daarom blijven we de komende jaren investeren in die zichtbaarheid” voegt schepen Waldmann nog toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in