Opgelet, tijdens de week van 17 augustus kunnen er restanten Zeevonk op het strand aanspoelen. De eencellige planktonsoort is niet giftig maar kan wel irritatie veroorzaken.

Mogelijk kunnen er in de week van 17 augustus restanten van ‘zeevonk’ op het strand aanspoelen. De bloei van zeevonk wordt veroorzaakt door plankton en is niet giftig maar kan wel irritatie aan de huid en luchtwegen veroorzaken. Je blijft dus het best uit de buurt. Ook honden, die in de zomermaanden voor 10.00 en na 20.00 uur op het strand mogen, hou je maar beter dichtbij.

Op 15 augustus spotte een zeiler opvallende oranje vlekken in de Noordzee met daarin enkele dode vogels. Hoewel er eerst gevreesd werd dat het om olie of een chemisch product ging, bleek het een ongeziene bloei van de eencellige planktonsoort Zeevonk of Noctiluca te zijn. 

Zeevonk is een eencellige micro-alg die in de meeste zeeën van de wereld voorkomt en tot het plankton behoort. Wellicht heeft het warme weer van de afgelopen dagen gezorgd voor de hoge concentraties ervan op zee. 

Volgens modelsimulaties door het KBIN kunnen er deze week mogelijk restanten van de drijvende Zeevonk aanspoelen aan de Belgische kust. Bij beroering geeft Zeevonk een blauwachtig licht af dat in het duister zorgt voor sprookjesachtige effecten, dus ook dat zal je misschien kunnen aanschouwen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in