VLIZ zet in op onderwaterrobots

Het VLIZ Marine Robotics Centre (MRC) zal de nieuwe robotica beheren en noodzakelijke expertise opbouwen binnen dit sleuteldomein. Op die manier wil het centrum onderzoekers, maritieme bedrijven en innovatie-actoren toegang verlenen tot deze hoogtechnologische apparatuur.

De officiële inhuldiging van het Marine Robotics Centre door Carl Decaluwé (Voorzitter van het VLIZ en Gouverneur van West-Vlaanderen), Johan Hanssens (Secretaris-Generaal Departement Economie, Wetenschap en Innovatie) en Jan Mees (Algemeen directeur VLIZ).

Johan Hanssens, Secretaris-generaal Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) licht de keuze voor het VLIZ toe: “Het Vlaams Instituut voor de Zee heeft zich in de twintig jaar van haar bestaan op de wereldkaart van het mariene onderzoek weten te plaatsen. De opstart van een Marine Robotics Centre die we vandaag mogen meemaken is dan ook een logisch vervolg op dit succesverhaal. De mariene robotica kan het vliegwiel gaan worden van belangrijke, nieuwe toekomstige activiteiten van het VLIZ. Deze investering van 3 miljoen euro zal het VLIZ in staat kunnen stellen om nieuwe waardenketens te creëren in de Blauwe Economie.” 

Met de steun van de Vlaamse Overheid beschikt het VLIZ nu over drie zeegaande robots die autonoom of op afstand een waaier aan metingen kunnen verrichten: de Remotely Operated Vehicle (ROV) Zonnebloem, de Autonomous Underwater Vehicle (AUV) Barabasen een Unmanned Surface Vehicle (USV) Adhemar.

De meerwaarde van zeerobots

De combinatie van de drie robots laat toe een ganse waaier aan domeinen en disciplines te bedienen. Tevens voegt de inzet van mariene robotica een nieuwe dimensie toe aan de talrijke innovatieprojecten die momenteel worden uitgerold binnen de Vlaamse blauwe economie. Op korte termijn wil het VLIZ met educatieve activiteiten ook jongeren inspireren voor een carrière in de blauwe economie of het mariene onderzoeksveld.

De aangekochte instrumenten bieden een meerwaarde op verschillende vlakken en zullen het VLIZ Marine Robotics Centre toelaten om zich op volgende zaken te richten:

1.    Hoge-resolutie observaties

2.    Verbeterde ontsluiting van de zeebodem

3.    Toegang tot ondiepe gebieden

4.    Langdurige metingen, al dan niet met een groot geografisch bereik

5.    Het 4D observeren van mariene processen

6.    Verminderd risico en verhoogde operationele inzet bij marien onderzoek

7.    Mogelijkheid tot meer onderzoek en (internationale) samenwerking

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in