Gisteren raakte in de gemeenteraad bekend dat het er niet goed uitziet voor de toekomst van de Oostendse visserij. We schreven er gisteren tijdens de gemeenteraad een artikel over. (link hieronder)

Het artikel dat we gisteren schreven over de toekomst van de visserij in Oostende

Wat weten we nu eigenlijk?

Tijdens de gemeenteraad van maandagavond raakte bekend dat het er niet goed uitziet voor de toekomst van de Oostendse visserij. De reden daarvoor, het vorig stadsbestuur heeft een akkoord getekend met de Vlaamse visveiling waardoor een boete van 106.000 € die door de visveiling aan de stad moest betaald worden kwam te vervallen.

Tegelijk werd ook het akkoord aangepast waardoor de visveiling niet langer verplicht is om 45 % van zijn vangst naar Oostende te brengen. In ruil daarvoor moest de visveiling begin april openen.

Dat dit een slechte deal is dat ziet een klein kind, het is algemeen bekend dat het vorig stadsbestuur de visserij niet echt genegen was, en hiermee drukken we ons nog relatief zacht uit. Door de verplichting van het te behalen cijfer te laten vallen valt elke bestaanszekerheid voor de visveiling van Oostende weg.

Wat betekent dat voor de toekomst van de visserij?

De visserij is al een hele tijd een sector in crisis, getuige daarvan de immer dalende vloot. En toch, we eten met zijn allen meer vis dan ooit voorheen maar blijkbaar is lokale vis niet meer in trek?

Toch wel maar dan moet ze ondersteund worden, de Vistrap is het mooiste bewijs van de korte keten. “Levende Vesch” van het schip naar verkoop.

Er valt dus te verwachten dat er meer en meer vis aangeland zal worden in Zeebrugge en dat Oostende opnieuw het kleine broertje zal worden.

Wie heeft de visserij in Oostende verloochend?

Dat is een bijzonder interessante vraag, want in het vorig stadsbestuur was ook Open VLD en CD&V een coalitiepartner. Dat Johan Vande Lanotte in dit dossier een rol heeft gespeeld dat is heel erg duidelijk, de voorliefde voor appartementen die was gekend. Tegelijk wou hij alles wat zijn windmolens in de weg stond, uit de kant ruimen.

Wat is de rol van Bart Tommelein in dit dossier? Het kan toch niet dat Vande Lanotte die helemaal alleen heeft klaar gespeeld? Volgens Jeroen Soete van de Sp.a was Tommelein dan ook op de hoogte van heel dit dossier.

Jeroen Soete op Facebook

Hoe moet het nu verder?

De Vlaamse Visveiling laat aan Het Laatste Nieuws weten dat we ons geen zorgen moeten maken maar dat de streefdatum van 30 april niet gehaald zal worden. Er wordt nu gemikt op begin deze zomer.

Tegelijk zegt de Vlaamse Visveiling dat ze niet zomaar een paar miljoen aan investeringen zullen doen als er geen vis geveild zal worden.

Charlotte Verkeyn is verbolgen over deze hele situatie en gaat de zaak proberen uit te klaren. Ze heeft op de gemeenteraad haar steun voor de visserij uitgesproken het wordt uitkijken naar hoe dit dossier verder zal evolueren.

Want Oostende zonder vis dat mag toch niet gebeuren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in