De Noordzee is in een recordtempo aan het opwarmen dat is nu ook bevestigd door een studie van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), in 2014 werd een project gestart om de opwarming van de Noordzee in kaart te brengen de eerste resultaten werden nu bekend gemaakt. De resultaten werden gebundeld in een eerste rapport “Hoe is de Noordzee eraan toe?”

page7image55773840

Burgerproject

In 2014 werd het burgerwetenschapsproject SeaWatch-B boven de doopvont gehouden. Het project is erop gericht de veranderingen in de Noordzee te monitoren, hiervoor werden 14 burgers ingeschakeld.

De 14 kregen alle het nodige materiaal en een aantal opleidingen om accuraat te werk te kunnen gaan. Ze moesten ook een vast traject op het strand volgen zodat dezelfde punten steeds gemeten konden worden. Hierdoor kan de verandering veel beter in kaart gebracht worden.

Kruiers worden wetenschappers

page13image55835680

Een belangrijk onderdeel van het SeaWatch-pakket bestaat uit het bevissen van het strandwater met een kruinet. Dit geschiedt met een sleepnet van twee meter breed dat over een lengte van 100m tegenstrooms en bij laagwater over de zeebodem wordt getrokken. De SeaWatcher beweegt hierbij tot heuphoogte in het water.

Vervolgens wordt de vangst getrieerd, gedetermineerd en worden de vissen gemeten. Deze kruivangst tot op soortniveau levert heel wat nuttige info. Zo kan een wijziging in de aantallen geleivormende organismen (kwallen, kamkwallen, …) een maat zijn voor overexploitatie van de zee, eutrofiëring en/of klimaatwijziging.

(bron: Hoe is de Noordzee eraan toe?)

Noordzee warmt snel op

De Noordzee is de laatste 50 jaar met 1,7°C opgewarmd, 2 keer zo snel als het wereldgemiddelde voor oceanen en zeeën. Het gevolg daarvan zien we in de voedselketen, met als belangrijkste het wegtrekken van koudwatersoorten en een toename van dieren en planten afkomstig uit de Atlantische Oceaan. 

Grijze Garnaal

Onze gekende lekkernij is een koudwatersoort en dus trekt geleidelijk aan meer naar het noorden en volgt het koudere water. Er zijn dus minder garnalen aan onze kust.

Pieterman floreert

Afbeeldingsresultaat voor pieterman

Het nadeel is de opgang van de Pieterman, dat is een klein giftig visje die zich vaak in de branding begeeft. De toename is redelijk spectaculair te noemen want deze beestjes hebben zich vervijfvoudigd in onze Noordzee.

De steek van de kleine pieterman kan bijzonder pijnlijk zijn, maar is in het algemeen niet dodelijk. De vis leeft op de zandbodem langsheen onze kustlijn. Wandelaars of zwemmers raken meestal gewond doordat ze accidenteel op een pieterman trappen, die zich verschanst in het zand van het ondiepe water, of omdat ze de stekels van de vis met de hand aanraken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in