In Oostende wordt op de Oosteroever een “stadsrivier” aangelegd, die moet ervoor zorgen dat het overtollige water bij zware regenbuien wordt opgevangen. Met de komst van heel wat woontorens moest daarvoor een oplossing gezocht worden.

Een paar weken geleden is de rioleringsmaatschappij Farys gestart met de aanleg van een stedelijke rivier. Die rivier zou in principe nooit droog mogen komen te staan, het zou op die manier een buffer moeten zijn voor de gevolgen van de klimaatverandering.

cityriver1.png

Er werd geopteerd om niet te kiezen voor buizen die onder de grond worden gestopt, men vreest dat daar een capaciteitsprobleem zou kunnen ontstaan. Daarom werd gekozen voor een open waterbuffer het voordeel daarvan is dat er een grotere capaciteit is. Onder de rivier zelf is een rioleringsbuis voorzien tijdens de zomer moet deze ervoor zorgen dat de rivier van wat voorzien blijft.

Het vernieuwende van dit project is dat we de weg zo gaan aanleggen dat er een brede centrale goot ontstaat, die alle regenwater zal opvangen. De traditionele rioolroosters verdwijnen daardoor uit het straatbeeld. De centrale goot, Cityriver, zwelt aan bij regen en keert naar zijn oorspronkelijke stroombreedte terug na de regenbui. Zo ontstaat er veel meer bergingscapaciteit en kunnen intense regenbuien opgevangen worden – net iets wat bij klassieke riolen onder de grond steeds meer problemen geeft. – Kris Derveaux

De rivier moet klaar zijn tegen de zomer van 2020.

Al meer dan 3.000 Ostendenaars installeerden onze app, heb jij hem al?

Wil jij als eerste, al het nieuws uit Oostende, direct op je smartphone?

Installeer nu onze app!

Afbeeldingsresultaat voor nu ook in de app store
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in