Er werden blauwalgen vastgesteld in de Koninginnevijver in het Maria-Hendrikapark. Daarom is het voor minstens vier weken verboden om er te vissen, te baden en te varen. Dat maakt eerste schepen Björn Anseeuw bekend: “Blauwalgen komen voornamelijk voor bij warmer weer op stilstaande wateren. De voorbije weken heeft het relatief weinig geregend. Dat zorgt voor een ideale voedingsbodem voor dit soort algen die mens én dier ernstig ziek kunnen maken.”

Blauwalgen scheiden gifstoffen af aan het water. “Die gifstoffen zijn schadelijk voor mens en dier, ” vertelt Björn Anseeuw. “Contact via de mond of via de huid kan zorgen voor misselijkheid, diarree, overgeven, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn, klachten van de luchtwegen, allergische reacties en astma. Redenen te over dus om elk contact met het water te vermijden. Daarom voeren we dit verbod in.”

Blauwalgen in Koninginnevijver: vissen en baden 4 weken verboden

Het verbod op baden, vissen en varen wordt ter plaatse aangeduid met verschillende borden rond de Koninginnevijver en geldt voor minstens vier weken. Begin juli werden ook in het Spiegelmeer van hetzelfde Maria-Hendrikapark al blauwalgen vastgesteld. Het verbod om te vissen, baden en varen geldt ook daar nog steeds. “We volgen de situatie nauwgezet op in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij. Op basis van nieuwe testresultaten zullen we de komende dagen en weken dan beslissen of het verbod kan worden opgeheven of moet worden verlengd,” besluit Björn Anseeuw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in