Er werden blauwalgen vastgesteld op het spiegelmeer in het Maria- Hendrikapark. Daarom is het voor minstens drie weken verboden om er te vissen en te baden. Dat maakt eerste schepen Björn Anseeuw bekend: “Blauwalgen komen voornamelijk voor bij warmer weer op stilstaande wateren. De voorbije weken heeft het ook nog maar amper geregend. Dat zorgt voor een ideale voedingsbodem voor dit soort algen die mens én dier ernstig ziek kunnen maken.”

Blauwalgen scheiden gifstoffen af aan het water. “Die gifstoffen zijn schadelijk voor mens en dier, ” vertelt Björn Anseeuw. “Contact via de mond of via de huid kan zorgen voor misselijkheid, diarree, overgeven, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn, klachten van de luchtwegen, allergische reacties en astma. Redenen te over dus om elk contact met het water te vermijden. Daarom voeren we dit verbod in.”

Het verbod op baden en vissen wordt ter plaatse aangeduid met verschillende borden rond het Spiegelmeer en geldt voor minstens drie weken. “We volgen de situatie nauwgezet op in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij. Op basis van nieuwe testresultaten zullen we de komende dagen en weken dan beslissen of het verbod kan worden opgeheven of moet worden verlengd,” besluit Björn Anseeuw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in