De activiteiten op de luchthaven van Oostende-Brugge stonden voornamelijk in het teken van de cargovluchten en de heropstart van de lichte luchtvaart. De lichte luchtvaart is sinds midden mei terug van toepassing en hieronder vallen zowel de lokale vluchten alsook de trainingsvluchten. 

Cargo
Afgelopen maand was er nog steeds een aanhoudende vraag naar bijkomende cargo charter vluchten. De luchthaven van Oostende kan nog steeds profiteren van deze tendens. Zo steeg het verhandelde volume van 1.439 ton in mei 2019 met 168,6% tot 3.866 ton in mei 2020. Als we kijken naar het cargovolume dat reeds verhandelend werd in de eerste vijf maanden van 2020 is dit 95,5% meer dan dezelfde periode vorig jaar.
Op dit moment lijkt de marktvraag naar bijkomende cargovluchten zich te stabiliseren. Toch gaan we ervan uit dat de trend van mei zich tevens zal doortrekken in juni.

Passagiers
Het aantal passagiers dat reisde via de luchthaven van Oostende was nog steeds erg beperkt. Zo zagen we het aantal passagiers dalen met 98,5% tot 635 in mei 2020. In mei 2019 waren dit nog 41.350 passagiers die via onze regionale luchthaven vertrokken richting hun vakantiebestemming. Over de periode januari tot en met mei kunnen we momenteel een daling vaststellen van 62% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Toekomst
Stilaan lijkt de toeristische sector zich klaar te stomen voor de heropstart de volgende maanden. Inmiddels is onze luchthaven via een interne werkgroep zich volop aan het voorbereiden op de operationele heropstart en dit in alle veiligheid en in nauwe samenwerking met de kabinetten van Mobiliteit, zowel op Vlaams als Federaal niveau. We geloven dan ook sterk in de kleinschaligheid van onze regionale luchthaven en zien dit als een grote troef aangezien maatregelen zoals social distancing veel gemakkelijker kunnen worden gegarandeerd. We kijken ook voorzichtig vooruit naar een mogelijke heropstart van de lijndiensten tijdens de zomer. Toch houden we rekening dat deze heropstart mogelijk gepaard gaat met een beperkt vliegschema.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in