Tijdens renovatiewerken op de luchthaven Oostende-Brugge werd begin deze week een projectiel uit Wereldoorlog II gevonden. DOVA, de ontmijningsdienst van het leger, kwam ter plaatse om het wapentuig te ontmantelen. Om veiligheidsredenen werd de luchthaven enkele uren ontruimd. Het is niet uitgesloten dat er de komende weken nog projectielen kunnen opduiken, maar alle veiligheidsdiensten werken samen en zijn voorbereid om in te grijpen waar nodig.

Op maandag 14 juni 2021 werd er tijdens renovatiewerken op de luchthaven een projectiel aangetroffen. DOVO (de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen) besliste om het projectiel ter plaatse te ontmantelen. Voor de ontmanteling werd een veiligheidsperimeter ingesteld van 250 meter en werd de luchthaven tijdelijk ontruimd. Tijdens de ontmantelingsperiode waren er geen vluchten gepland. Er was geen impact was op het vliegverkeer.

Preventieve maatregelen

Bij het opbreken van de huidige verharding van vliegtuigparking Apron 2 werden al verschillende munitie-onderdelen gevonden (obussen, losse ontstekers, delen van springtuigen, een handgranaat,…). Deze werden telkens opgehaald en ontmanteld door DOVO.

De Vlaamse overheid treedt via de publieke nv Luchthavenontwikkelingsmaatschappij of kortweg LOM op als bouwheer voor deze werken. LOM en de aannemer laten zich bijstaan door een bedrijf gespecialiseerd in het opsporen en ruimen van UXO’s (UneXploded Ordnances), maar ook door DOVO en de lokale hulp- en veiligheidsdiensten in Oostende.

In samenwerking met die verschillende partners worden een aantal preventieve maatregelen getroffen en de luchthaven zelf staat in nauw contact met DOVO en heeft een speciale procedure bij dergelijke gevallen. Ook Stad Oostende en alle veiligheidsdiensten zijn goed voorbereid indien er nieuwe projectielen zouden worden gevonden. Er is een veiligheidsplan klaar voor onmiddellijke interventie door DOVO. Er wordt niet meteen verwacht om oorlogstuig te vinden dat een dergelijk risico inhoudt, maar indien nodig is er uiteraard ook een evacuatieplan voor de omwonenden.

Tweede fase in oktober 2021

Fase 1 is het opbreken van de huidige verharding op het oostelijk deel van Apron 2. Die fase neemt nog enkele weken in beslag. Het is mogelijk dat er de komende weken nog munitie of projectielen gevonden zullen worden.

De tweede fase van de opbraak (westelijk deel van Apron 2) is in oktober 2021 gepland. Deze werken kunnen gepaard gaan met enige geluidshinder. Meer informatie over de renovatiewerken is hier terug te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in