Vandaag maakte de Vlaamse Milieumaatschappij een nieuwe studie voorgesteld over de luchtkwaliteit in Vlaanderen. De algemene trend is dat de luchtkwaliteit stilaan verbeterd is. Voor Oostende zien we een divers resultaat, we hebben het geluk van aan zee te wonen.

Sinds het jaar 2000 is er in Vlaanderen een dalende trend voor heel wat stoffen in de lucht. Hierdoor is Vlaanderen nu in regel met de meeste Europese doelstellingen. De Wereldgezondheidsorganisatie legt de norm voor fijn stof op 10 microgram per kubieke meter. Daar zitten we nog boven.

De uitstoot van fijn stof in Vlaanderen in kaart gebracht

Oorzaak van uitstoot

55 % van de uitstoot komt van de gezinnen en dan vooral door het gebruik van een houtkachel. Houtkachel stoten enorm veel fijn stof uit, twee uur je kachel aansteken staat gelijk met 2.350 kilometer rijden met je wagen.

Grote verschillen binnen in Oostende

De lijn het dichtst bij de zee, die is het groenst en daar is de luchtkwaliteit dus het best. Bijna nergens in Vlaanderen is de lucht zo zuiver als aan het strand. In de binnenstad is de kwaliteit van de lucht al een stuk minder.

Het industrieterrein en de Zandvoordestraat zijn ronduit slechte zones. De luchtkwaliteit daar is het slechtst in Oostende en daar wordt de limiet dagelijks overschreden.

Heb jij onze app al?

Wil jij als eerste, al het nieuws uit Oostende, direct op je smartphone?

Installeer nu onze app!

Afbeeldingsresultaat voor nu ook in de app store

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in