Tom Germonpré (Sp.a) interpelleerde vanavond over de mogelijke prijsverhoging die er zou komen voor de Speelcompagnie. De speelcompagnie is een wijkgebonden kinderopvang tegen zeer democratische prijzen. Dit project kent veel succes in 2018 gingen dagelijks meer dan 600 kinderen.

Het systeem groeit jaarlijks volgens Germonpré, de reden volgens dit succes is net de lage prijs. Ook het feit dat de toegankelijkheid groot is helpt mee aan het succes als laatste factor is ook de flexibiliteit van het systeem een pluspunt.

De Speelcompagnie werd vorige week voor de laatste keer deze zomer georganiseerd.

Prijsverhoging voor volgende zomer?

Germonpré haalt aan dat hij gehoord heeft dat er een prijsverhoging zou komen en dat ook de warme maaltijd zou afgeschaft worden. Het zou dus een pak duurder worden volgens Germonpré.

Plasschaert (CD&V) haalt aan dat er over een prijsstijging nog niet werd gesproken. Wel wordt het systeem momenteel geëvalueerd omdat er dit jaar een lichte achteruitgang is van kinderen die naar de opvang kwamen.

Er zal eerst data verzameld worden en met die data zal een nieuwe aanpak uitgewerkt worden. Voor volgend jaar wil men werk maken van een geïntegreerde aanpak waarbij ook de sportkampen, scholen en andere initiatieven op elkaar worden afgestemd.

Plasschaert benadrukt dat de armsten in de maatschappij niet getroffen zullen worden door deze nieuwe aanpak.

Germonpré hoopt dat de geruchten inderdaad onwaar blijken te zijn en dat de kinderopvang actief blijft. Het heeft ook een maatschappelijk voordeel dat kinderen niet op straat blijven rondhangen.

Kwaliteit in kinderopvang primeert op prijs voor Groen

Silke Beirens reageerde fel door te stellen dat het in eerste instantie gaat om kwaliteit en niet om prijs. We denken niet dat alle ouders daar op dezelfde manier over denken.

Felle uithaal van Tommelein

Bart Tommelein was behoorlijk geagiteerd met de tussenkomst van Germonpré. Hij vindt dat kwaliteit primeert, en dat er een plan zal gemaakt worden om de komende vijf jaar op een kwalitatieve goeie manier de kinderopvang te organiseren.

Tommelein vindt dat Germonpré de indruk wil doen wekken dat er massaal veel prijsstijgingen in Oostende zijn. Hij vindt de tussenkomst de grootste “wartaal” die hij de laatste maanden heeft gehoord.

Hij herhaalt wel dat hij kwaliteit wil leveren en dat er daarvoor een prijs moet betaald worden.

Het valt wel op dat de prijsverhoging niet werd tegengesproken noch door Beirens noch door Plasschaert.

Volgens Anseeuw zijn de geruchten van de prijsstijging een gevolg van een document dat Germonpré zelf heeft verspreid toen hij nog verantwoordelijk was voor kinderopvang. Volgens Anseeuw toont dat aan dat hij zelf de intentie had om de prijs te verhogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in