Tot eind mei kunnen kleuters voorlopig niet terug naar school. Stad Oostende verdeelt daarom meer dan 800 pakketten met knutsel- en spelmateriaal. Voor veel gezinnen is het niet evident om zelf materiaal te voorzien om hun kinderen uit te dagen, daarom wil Stad Oostende ouders hierin ondersteunen.

Heel wat gezinnen hebben het zwaar te verduren tijdens de lange lockdownperiode. Voor ouders met jonge kinderen is deze periode extra uitdagend. Kinderen uit het eerste, tweede en het zesde leerjaar kunnen misschien terug naar school op 18 mei maar voor de peuters en kleuters is dat nog niet meteen aan de orde. Daarom slaan Stad Oostende en het Netwerk ‘Huis van het Kind’ de handen in elkaar.

Maar liefst 830 pedagogische speelpakketten werden samengesteld voor Oostendse peuters en kleuters in een moeilijke thuissituatie. In de pakketjes zit onder meer een bundeltje met diverse knutselideetjes en knutselmateriaal zoals een kleuterschaar, een waterverfsetje, kleurpotloden, en kleurplaten. De peuters en kleuters kunnen zich ook uitleven met een springtouw en een strandbal.

In elk pakket steekt ook een drinkfles, een kleuterboek of een leesboekje en iedereen krijgt nog een verrassing die per pakket anders is, zoals bijvoorbeeld een knuffel. Het pakket bevat dus niet alleen leuk speelmateriaal maar zorgt er ook voor dat de kinderen bepaalde schoolopdrachten kunnen uitvoeren.

De verspreiding van deze speelpakketten gebeurt in de eerste plaats via de scholen. Ouders kunnen de pakketten op school afhalen of ze worden door de school zelf, door vzw de Katrol of door Stad Oostende aan huis geleverd.

De school kent als beste de gezinnen, en weet wie het moeilijk heeft. Daarnaast wordt waar mogelijk een beroep gedaan op de organisatie die het gezin ondersteuning biedt om het pakket af te leveren. Dat biedt een extra kans om via een ‘stoepgesprek’ contact te leggen met het gezin en te checken hoe alles verloopt.

Omdat het voor alle ouders van peuters en kleuters een moeilijke periode is, wordt de bundel met knutselideeën ook online voor iedereen ter beschikking gesteld op www.oostende.be/knutselbundel. Tot slot wordt ook een online kleurwedstrijd georganiseerd voor alle kinderen. Op www.uitinoostende.be staan bovendien een hele reeks aan activiteiten voor thuis die ouders en kinderen kunnen inspireren: van luisterboeken en knutseltips tot familietheater en online goochelshows.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in