Door de bijkomende coronamaatregelen en de sluiting van de basisscholen, is er vraag naar noodopvang voor kinderen deze week. Als kinderen niet thuis kunnen blijven en er is ook geen opvang in de school zelf, voorziet Stad Oostende een oplossing via uitbreiding van de BKO en speelpleinwerking.

Deze week besliste het Overlegcomité dat volgende week alle lessen worden opgeschort in het middelbaar en lager onderwijs. Gisterenavond bleek dat ook veel kleuterscholen hun normale werking zullen opschorten volgende week.

Voorrang voor kwetsbare ouders of ouders met cruciale beroepen

Stad Oostende kreeg de vraag van ouders of er flexibele noodopvang wordt voorzien voor de week van 29 maart tot 2 april. De Vlaamse overheid vraagt aan lokale besturen om noodopvang te organiseren en voorziet hiervoor ook financiële ondersteuning, op voorwaarde dat het aanbod voor de ouders gratis is. Stad Oostende werkte daarom in sneltempo een plan uit waarbij de Buitenschoolse Kinderopvang en de Speelpleinwerking extra opvang voorzien volgende week.

Het is echter niet mogelijk om voor alle Oostendse kinderen uit het kleuter- of lager onderwijs in één dag tijd een opvangplek te regelen. De capaciteit van beide initiatieven is, ook door de coronamaatregelen, beperkt. Er wordt voorrang gegeven aan kinderen van ouders met cruciale beroepen (met attest van de werkgever), aan kwetsbare en alleenstaande ouders.

Opvangmogelijkheid op school

Stad Oostende raadt ouders aan om eerst te informeren naar de opvangmogelijkheden in de school zelf. Zo voorzien scholengroepen De Stroom, De Zeemeeuw en de Zeebries zelf noodopvang voor kinderen van wie beide ouders moeten werken. Ook heel wat kleuterscholen voorzien zelf opvang. Aanvullend daarbij neemt Stad Oostende de volgende initiatieven:

  • De speelpleinwerking gaat een week vroeger van start, en begint al in de week van 29 maart. De uitzonderlijke speelpleinwerking in de week voor de paasvakantie gaat (enkel) door in Duin en Zee en heeft volgende week plaats voor 50 kinderen, van 8.30 tot 17.00 uur. Er wordt geen busvervoer voorzien en aan ouders wordt gevraagd om zelf een lunch te voorzien voor de kinderen.
  • Er komt een tijdelijke uitbreiding van de Buitenschoolse Kinderopvang (BKO): in de week van 29 maart tot 2 april zullen kinderen uitzonderlijk ook overdag terecht kunnen op alle BKO-locaties. De kinderen worden opgevangen in bubbels van tien. Omwille van de nationale staking op maandag 29 maart 2021 wordt wel verwacht dat er minstens drie locaties zullen gesloten zijn. Voor opvang in de BKO kwamen intussen al heel wat aanvragen binnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in