In 2020 zagen liefst 1.188 baby’tjes het levenslicht in de Oostendse ziekenhuizen. Bij de 575 nieuwe Oostendenaartjes waren de namen Noah en Marie het meest populair.

Lokale overheden kunnen de statistieken van alle Belgische gemeenten raadplegen op de website van Statbel. En die cijfers bevatten heel wat boeiende informatie, weetjes en verhalen. Stad Oostende deelt dit graag met haar inwoners.

In 2019 kwamen 1.176 kindjes ter wereld. In 2020 is dit aantal licht gestegen. Vorig jaar zagen uiteindelijk 1.188 baby’tjes het daglicht in een Oostends ziekenhuis. 575 daarvan zijn Oostendenaartjes, de ouders van de andere 613 kindjes wonen buiten Oostende.

In april en juli werden telkens 124 geboortes geregistreerd. De andere maanden scoorden lager. In september registreerde dienst Burgerzaken het minst aantal geboorten. Slechts 83 kindjes kwamen ter wereld in de maand waarin de scholen opstarten.

De drukste dag voor de geboortes is de vrijdag. Het zou kunnen dat de kleintjes aanvoelen dat het weekend eraan komt en de ouders dan alle tijd hebben voor hun kleine spruit … In realiteit worden op vrijdag vele geboorten ingeleid. Dit kan een medische reden hebben maar kan ook gevraagd worden opdat de eigen gynaecoloog de geboorte zou kunnen begeleiden.

De zoektocht naar een leuke naam loopt voor jonge ouders niet altijd over rozen. Ze lopen alfabetische namenlijsten af. Ze halen inspiratie uit liedjes of films, of ze gaan ten rade bij vrienden of familie. Inspiratie komt echter ook uit onverwachte hoek: een blik op de analyse van Statbel leert ons dat vooral Noah, Arthur, Adam en Matteo heel populaire jongensnamen waren in 2020. Voor de meisjes scoren de namen Marie, Cilou en Amélie goed. Ze worden gevolgd door Olivia en Ellie. Deze namen halen het van Liam en Mila als meest populaire kindernamen in 2019.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in