De cijfers van de laatste maanden hadden wij nooit voor mogelijk gehouden toen we hiermee zijn gestart, ondertussen is Het Ostends Nieuws uitgegroeid tot een groep Oostendenaars die Oostende een warm hart toedragen.

40.000 Facebook likes daar zijn wij trots op, net zoals op onze:

 • 7.100 volgers op Instagram
 • 3.400 Oostendenaars die onze app al hebben geïnstalleerd
 • 2.500 trouwe Twitterfans
 • 15.000 dagelijkse bezoekers op onze website

Maar nieuws dat is er alleen dankzij het feit dat jullie massaal nieuws naar ons doorsturen. Zonder jullie geen Ostends Nieuws!

Oostende is aan het bloeden

Oostende is de Koningin der Badsteden, ongetwijfeld de mooiste stad aan de Belgische kust. De Zeedijk, de strekdam, Thermae Palace, Venetiaanse Gaanderijen, de Japanse Tuin, het Zeeheldenplein, het strand, de Haven, sinds kort ook het groen lint, Stene, de winkelstraten, het Paulusplein, de Sint-Petrus & Paulus kerk, het Bosje, het Park, de Mercator, de Langestraat, het Wapenplein, het Mienepling, KVO, BCO… 

We zien onze stad graag maar we moeten eerlijk zijn, het gaat niet goed met Oostende. Het jarenlange wanbeleid heeft zijn sporen nagelaten. De huidige coalitie heeft heel wat werk om Oostende er terug bovenop te krijgen. Want wij willen maar één ding en dat is een beter Oostende.

En als Oostendenaars zouden we liever wat trotser kunnen zijn op onze stad. Eerst een woordje uitleg.

Waarom wij vinden dat het niet goed gaat met Oostende?

 • De hoogste werkloosheid in West-Vlaanderen: meer dan 10 % van de Oostendenaars is werkloos, daarmee staan we in de top 2 in Vlaanderen, enkel Antwerpen doet nog slechter. De werkloosheid stijgt bovendien al zes maand op rij, weinig tot geen maatregelen werden tot nog toe aangekondigd.
 • 1 op de 3 kinderen in Oostende groeit op in kansarmoede, daarmee het hoogste percentage in Vlaanderen. Als kind verdien je alle kansen.
 • Oostende veroudert zienderogen en dat is niet per definitie positief, de bevolkingspiramide is niet meer in evenwicht. Oostende loopt het risico om een stad voor enkel nog oudere mensen te worden waar weinig tot niets nog kan en waar de zuurtegraad te hoog wordt.
 • Kleine handelszaken verdwijnen als sneeuw voor de zon (Torhoutsesteenweg, Alfons Pieterslaan, Christinastraat, ….). De faillissementscijfers swingen de pan uit in Oostende, ook daar zijn we opnieuw koploper in West-Vlaanderen.
 • Het onveiligheidsgevoel in Oostende is groot. Ook al is het slechts een gevoel, er wordt weinig tot niets aan gedaan. Een gevoel is natuurlijk ook niet makkelijk te bestrijden maar er zijn mogelijkheden.
 • Instroom van groot aantal vreemdelingen op korte tijd, wat op zich geen probleem hoeft te zijn, maar Oostende heeft het vierde meeste vluchtelingen opgevangen sinds de crisis is losgebroken. Een stad als Oostende heeft maar een beperkte capaciteit en die limiet is in zicht. Bovendien moet er verder werk gemaakt worden van integratie.
 • Totaal gebrek aan respect voor eigen patrimonium (Koninklijke Stallingen, Thermae Palace, Venetiaanse Gaanderijen, Amandine, Noordzeeaquarium, …). Het nieuwe stadsbestuur heeft nu plannen maar enkel de renovatie van Thermae Palace is voorlopig concreet en tegen welke prijs? Niet iedereen is tevreden met de bouw van nieuwe appartementen op de bestaande constructie.
 • Criminaliteit: fietsdiefstallen & inbraken en auto inbraken zijn helaas schering en inslag geworden. De politie doet wat mogelijk is maar de diensten in Oostende zijn onderbemand en zouden veel meer middelen moeten krijgen. Bovendien is het ook voor de politiediensten vaak dweilen met de kraan open.
 • Hoe moet de toekomst van Oostende eruit zien? Is er nog ruimte voor detailhandel en voor kleinere winkels of trekken we de kaart van de ketens? In Oostende is er een gebrek aan economische visie. Hoe zit het met de haven van Oostende wat zijn de toekomstplannen? Komt er een nieuwe ferryverbinding? Een nieuwe jachthaven? Wat met de visserij in Oostende? 
 • Wat met Oostende als toeristische stad? Koksijde is ondertussen populairder geworden dan Oostende in het aantal overnachtingen… We moeten terug aantrekkelijker worden voor de juiste toerist. Er is niets mis met toeristen aantrekken, die zorgen voor jobs en een gezonde lokale economie. We hebben niets aan mensen die naar hier komen om overlast te veroorzaken.
 • Het Economisch Huis slaagt er maar niet om naar behoren te functioneren. Er komen weinig tot geen nieuwe bedrijven naar Oostende.
 • Mobiliteit is echt een issue geworden in Oostende. De grootste pijnpunten zijn het centrum op drukke dagen, de Torhoutsesteenweg en de verbinding met de Blauwe bruggen. Parkeren is zowel voor bewoners als voor toeristen een echte challenge geworden in Oostende. En hoewel Oostende zich als fietsstad wil profileren is veilig fietsen in Oostende nog veraf.
 • 100.000.000 euro schulden en die zullen verder toenemen met dit bestuur. Is dit de toekomst van onze stad niet hypothekeren? Moeten we niet eerst eens die schulden gaan reduceren? Zo komt er later tijd om net meer te investeren maar politici en langetermijnvisie zijn een moeilijke combinatie. 

Tijd voor een beter Oostende

Een beter Oostende, dat begint met alle problemen te benoemen. Het zal je al opgevallen zijn dat wij berichten brengen die niemand anders brengt. Hoe komt dat? Vinden wij dingen uit? Neen absoluut niet, we waken erover dat we zeker geen fake news brengen. Het verhaal kan veranderen met de informatie die gedeeltelijk binnen loopt en dan passen we ons verhaal aan. Wij willen alles brengen wat er in Oostende gebeurt: alle diefstallen, inbraken, vechtpartijen, problemen, cijfers, acties, evenementen,… omdat we ervan overtuigd zijn dat het probleem pas aangepakt wordt als het gekend is.

We moeten de problemen niet verzwijgen, dat werkt niet langer in deze maatschappij. We moeten ze kenbaar maken en daarna zoeken naar oplossingen. We zullen onze rol om de problemen kenbaar te maken blijven opnemen maar we willen ook graag dat de problemen van Oostende worden opgelost en daarvoor gaan we niet op de politiek moeten rekenen.

We willen met werkgroepen over bepaalde problemen gaan nadenken en kijken hoe we die problemen kunnen oplossen maar daar hoor je binnenkort veel meer over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in