Na meer dan 50 jaar actieve dienst gaat de A960 Godetia nu definitief op rust. Stad Oostende had sinds 1980 het peterschap over het vaartuig. De Stad bedankt het kranige schip en haar bemanning voor de jarenlange trouwe inzet.

Deze week neemt Stad Oostende afscheid van het marineschip A960 Godetia dat onlangs haar laatste operatie heeft afgerond. Hiermee komt meteen een einde aan de nauwe relatie die de Stad meer dan 40 jaar met het vaartuig onderhield. Oostende had namelijk sinds 1980 het peterschap over het schip.

De A960 Godetia was een commando- en logistiek ondersteuningsschip van de Belgische Marine. Het vaartuig speelde ondanks haar hoge leeftijd nog steeds een belangrijke rol binnen de Belgische Marine.

Made in Belgium

BNS Godetia was het eerste schip dat na de Tweede Wereldoorlog volledig in België werd ontworpen en gebouwd. Het marinevaartuig verliet het droogdok op 7 december 1965 en ging op 23 mei 1966 in gebruik.

Na meer dan een halve eeuw actieve dienst legde het commandoschip meer dan 900.000 zeemijl af. Ze heeft daarmee meer dan 40 keer rond de aarde gevaren. In haar uitgebreide carrière nam de Godetia onder meer deel aan operaties tegen piraterij, mijnenbestrijding en tal van opleidingsopdrachten.

De Godetia overschreed de geplande levensduur van 30 jaar met bijna 25 jaar en was daardoor één van de oudste marineschepen ter wereld in actieve dienst.

Afscheid

Het officiële afscheid vindt plaats op het zeilschip Mercator op vrijdag 02 juli 2021 om 16.30 uur. Tijdens de plechtigheid werd de naamplaat van de Godetia alsook de scheepsbel overhandigd.

Als dé Stad aan Zee kijkt Oostende kijkt alvast uit naar een nieuw peterschap van een Belgisch Marineschip.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in