De marmeren vloer in de inkomhal van het Kursaal Oostende werd gerestaureerd en het resultaat is dan ook verbluffend. De prestigieuze wandschildering van Paul Delvaux staat nog op de planning alsook het kunstwerk van Julien van Vlasselaer in de erehal. “Het Kursaal is momenteel helaas gesloten wegens de COVID_19 crisis, doch voor EKO nv was dit de ideale gelegenheid om een aantal werken in het gebouw uit te voeren. Het is dan ook de eerste keer sinds de opening van het Kursaal in 1954 dat er een renovatie wordt gedaan aan deze prachtige marmeren vloer,” licht voorzitter Björn Anseeuw (N-VA) toe.

De vloer heeft een oppervlakte van 1050 vierkante meter marmer. Sinds de opening van het gebouw in 1954 heeft de vloer al vele miljoenen bezoekers over de vloer gehad. Na bijna 70 jaar intens gebruik was de glans verdwenen en was de vloer helemaal mat geworden. Heel wat tegels vertoonden stootschade en hier en daar waren stukken afgebroken. Ook de gulden sterren in het midden van de tegels waren helemaal mat. De werken werden uitgevoerd onder het toezicht van de Vlaamse dienst Erfgoed, die nauwlettend toezag op het herstel waarbij zoveel mogelijk het uitzicht van de oorspronkelijke vloer beoogd werd.

De vergulde sterren in elke tegel werden in dit proces opgenomen en hebben terug hun hoogwaardige glans. Het resultaat van de vloer met matte glans is verbluffend en oogt terug zoals bij de opening in 1954!

foto: Björn Anseeuw

Het kartonontwerp van Julien Van Vlasselaer werd eveneens van onder het podium uitgehaald om eens te laten bekijken door experten. Dit kunstwerk was oorspronkelijk bedoeld als een kartonontwerp voor een tapijt dat nooit gerealiseerd werd. Het stelt de twee aspecten, storm en zon, van de zee voor. Het heeft al die tijd in de Erehal gehangen. Sinds kort hangt nu een kopie van het werk. Het origineel werd in 1954 opgehangen in de erehal en verwijderd in 2002. Door grote renovatiewerken liep het kunstwerk heel wat schade op.

Tot slot zal ook de muurschildering van Paul Delvaux in de Delvauxzaal worden opgefrist. Dit opmerkelijk kunstwerk is een uniek stuk en dus ook het paradepaardje van het Kursaal. Tijdens de grote renovatie van het gebouw in 2000-2004 werd al een klein stukje van de wandschildering gerestaureerd doch wegens financiële redenen werd dit stopgezet. Het was ernstig beschadigd door waterinfiltratie en vertoonde veel stootschade.  De ruimte werd sinds de opening in 1954 gebruikt als speelzaal en de rook van sigaretten veroorzaakte gedurende al die jaren een vergeling van de wandschildering.

Door deze renovatiewerken wordt de prachtige architecturale waarde van het Kursaal terug in ere hersteld! Een bezoek aan het Kursaal is dan ook DE aanrader voor iedereen die Oostende bezoekt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in