Op dinsdag 19 mei 2020 openen het vernieuwde James Ensorhuis en het gloednieuwe interactief belevingscentrum officieel de deuren. Het museum zal uit het oorspronkelijk huis van James Ensor en een interactief belevingscentrum in het aanpalende pand bestaan.

Aan de straatzijde komt er een expositieruimte met wisselende tentoonstellingen rond Ensor. De eerste tentoonstelling ‘Ensor en de Zee’ onderzoekt de hechte link tussen Ensor en zijn geboortestad. 

Interactief belevingscentrum

De toevoeging van het interactieve gedeelte zorgt niet enkel voor een grotere capaciteit en betere toegankelijkheid, maar geeft bezoekers extra inzicht in de complexe leefwereld van Ensor.

Baden van Oostende – James EnsorZo kan je het kunstwerk De Baden van Oostende tot leven wekken wanneer je de interactieve wand aanraakt. Bezoekers kunnen ook aan speed painting doen, waarbij ze met technologie zélf een schilderij van Ensor moeten afwerken. Verder kan je met een 3D-bril ontdekken hoe de omliggende straten eruit zagen in de Belle Epoque. Of wat dacht je ervan om je te laten omringen door projecties van Ensorwerken? 

Naast de klassieke audiotour is er ook een familietour met een iets speelsere toon en karakter. Gust, de kamerknecht van Ensor, neemt je mee op avontuur, vertelt grappige anekdotes en geeft kleine doe-opdrachten.

Met Ensor als gids door Oostende

Samen met de (her)opening van het Ensorhuis en het belevingscentrum komt er ook een nieuwe interactieve wandeling. Dankzij de app kunnen gebruikers nu zélf Ensor vergezellen op een wandeling door zijn thuisstad. Onderweg vertelt hij niet enkel over zichzelf, maar ook over zijn vrienden en de rijke geschiedenis van Oostende.

De tocht start (en eindigt) aan het Ensorhuis en loodst je langs 18 plaatsen. Voor elke plek werd uniek audio -en visueel materiaal gemaakt. De audio werd ingesproken door Wim Opbrouck (in de huid van Ensor).

De app is beschikbaar in vijf talen (Nederlands, Frans, Duits, Engels en Spaans) en gratis te downloaden in de app store. Je betaalt éénmalig 5 euro voor de volledige wandeling. Bij een bezoek aan het Ensorhuis krijg je de wandeling gratis. 

Openingstijden

  • Dagelijks van 10.00 – 18.00 uur
  • Gesloten op maandag m.u.v. Belgische schoolvakanties en feestdagen
  • Gesloten op 01.01 en 25.12

Toegangsprijzen

  • Dinsdag t.e.m. donderdag: 10 euro
  • Vrijdag t.e.m. zondag (incl. Belgische schoolvakanties en feestdagen): 12 euro
  • Jongeren (6 t.e.m. 14 jaar): 6 euro
  • Groepen (+ 10 personen): 8 euro 

Gratis voor kinderen onder 6 jaar.

Museum Ensorhuis bevindt zich in de Vlaanderenstraat 25.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in