Oostende heeft dit jaar voor het eerst een eigen prikkelarme kermisdag! Het is een dag waarop de foorkramers de muziek stiller zetten en de flitsende lichten dempen. Er zijn oordopjes, overzichtelijke grondplannen om de uitstap voor te bereiden en extra tijd om in of uit een attractie te stappen. Hierdoor kunnen mensen met een beperking, met autisme of epilepsie of mensen die het gewoon liever rustig houden, onbezorgd genieten van de kermis.

Op woensdag 16 oktober is het zover. Dan staat voor het allereerst een prikkelarme kermisdag op het programma. Deze dag is er speciaal voor kinderen of volwassenen met een beperking, een gedragsstoornis, autisme of epilepsie. Ook voor hen wordt de Oktoberfoor een feest.

Schepen van Toegankelijkheid Hina Bhatti vertelt: “Tijdens mijn  gesprekken met mensen met autisme, hun ouders of partners bespraken we wat nodig is om hen onbezorgd te laten genieten van een dagje kermis. Hieruit bleek dat een aantal beperkte ingrepen volstaan. Daarop volgde een overleg met de foorreizigers. Ook zij gaan graag mee in het voorstel van een toegankelijke kermis in Oostende en zullen die dag een aantal aanpassingen doen. Een overzichtelijk plan dat de mensen met autisme digitaal kunnen raadplegen op de website van de stad, stelt hen in staat om hun kermisdag voor te bereiden. Op de hoek van elk plein afzonderlijk zal een uitvergroot plan hangen met de genummerde attracties. Aan elke kassa hangt die dag een plan waarop ook dat nummer staat. Een QR-code op elk plan leid je naar de website van de stad zodat je de opstelling van alle pleinen kan bekijken. Door de schallende muziek te dempen en de flitsende lichten uit te schakelen, creëren we een rustige omgeving. De foorreizigers zullen extra tijd voorzien om in- en uit te stappen en aan de kassa’s zijn die dag kosteloos oordopjes te verkrijgen. 

“De foor is traditiegetrouw een hoogtepunt voor elk kind, maar ook vele jongeren en volwassenen genieten van onze mooie, grote kermis. Net omdat dit een belangrijk evenement is, wensten wij ook direct onze schouders te zetten onder dit project zodat de foor zo toegankelijk mogelijk is voor iedereen. Naast onder andere een verminderingsdag, zullen stadsbestuur en foorkramers zich op de prikkelarme dag ook maximaal inzetten om mensen met een beperking, waaronder autisme, een onvergetelijke dag te bezorgen” stelt schepen Charlotte Verkeyn tevens bevoegd voor kermissen.

“Deze eenvoudige ingrepen betekenen een wereld van verschil voor mensen die niet goed tegen luide muziek of flitsend licht kunnen. Maar ook kleine kinderen, oudere personen of mensen met een viervoeter kunnen op woensdag 16 oktober dubbel genieten“, stellen de schepenen.

Ook Steffie tekent present op de prikkelarme kermisdag. Als  #BijzonderOostendenaar en stadsambassadeur voor mensen met autisme heeft zij met schepen Bhatti meegeijverd om deze dag te realiseren. 

“De foor is er voor iedereen. Op woensdag 16 oktober zijn werkelijk alle mensen welkom. Ik ben blij dat nu ook onze eigen stad-aan-zee een  echte prikkelarme kermisdag heeft”, besluit Steffie.enthousiast.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.