Op 19 september neemt Stad Oostende voor de derde keer deel aan Autoloze zondag. Tussen 12.00 en 18.00 uur wordt de binnenstad autoluw gemaakt, en in het kader van de Oostendedag komen daar dit jaar ook een aantal straten rond Ontmoetingscentra bij. Autoloze zondag is de perfecte gelegenheid om de stad met de fiets of te voet te verkennen.

Op zondag 19 september 2021 vindt in heel Vlaanderen op tal van plaatsen ‘Autovrije’ of ‘Autoloze’ zondag plaats, gekoppeld aan de Week van de Mobiliteit (16-22 september).

“Ook dit jaar trekken we er samen op uit te voet, met de fiets, met een step of op skeelers, en dit al voor het derde jaar op rij. Een unieke gelegenheid voor inwoners en bezoekers om onze stad te verkennen en te genieten van een autoluw stadscentrum, met tal van leuke activiteiten. Niet alleen het centrum maar ook de wijken worden die dag deels autovrij,” aldus eerste schepen Björn Anseeuw, bevoegd voor Mobiliteit.

Op 19 september zal de binnenstad van Oostende autoluw zijn tussen 12.00 en 18.00 uur. Het gaat om de zone die wordt begrensd door de Vindictivelaan, de Visserskaai, de Zeedijk (Koning Albert I-promenade) en de Leopold II-laan (zie kaartje onderaan).

Ook in de buurt van enkele Ontmoetingscentra worden de straten verkeersvrij gemaakt. Het gaat om het Cardijnplein, de Violierenlaan, de Schelpenstraat, de Duinenstraat, de Mansveldstraat en de Steenovenstraat. 19 september is namelijk ook ‘Oostendedag’, een dag voor en door de Oostendenaar. Eind deze week wordt het volledige programma bekendgemaakt. We kunnen nu al verklappen dat in het eerste deel van de namiddag een fietsvriendelijke route de verschillende Ontmoetingscentra met elkaar verbindt. In de verschillende OC’s is verrassende animatie voorzien. De apotheose van de Oostendedag is het slotfeest in de ACEG Wellingtonhippodroom met livemuziek, animatie voor jong en oud, film, expo, en nog zo veel meer. 

Bewonersbrieven en doorgangskaarten

Alle bewoners van de autoluwe zone krijgen in de loop van volgende week nog een bewonersbrief in de bus waarin ze persoonlijk geïnformeerd worden over alle mobiliteitsmaatregelen die dag.

Hulpdiensten, zorgverstrekkers, dokters, openbaar vervoer, taxi’s en personen met een parkeerkaart voor mensen met een beperking (waarvan de persoon met een beperking ook aanwezig is in de wagen), zullen altijd toegang krijgen tot de autoloze zone in de binnenstad. Zij hebben hier geen doorgangskaart voor nodig.

Stad Oostende verleent daarnaast ook een doorgangskaart aan leveranciers van verse voeding die kunnen aantonen dat ze binnen de venstertijden van autoloze zondag moeten leveren. Doorgangskaarten kunnen aangevraagd worden, best voor woensdag 13 september, via www.oostende.be/autolozezondag.  

Praktisch

Kom je op de Autoloze Zondag naar Oostende? Gebruik dan zeker het openbaar vervoer of kom met de fiets of te voet! Er worden extra fietsstallingen voorzien ter hoogte van de Kapellebrug en aan Kursaal.

Wie toch liever met de wagen komt, kan die kwijt op de volgende parkeerterreinen buiten de autoluwe zone:

  • NMBS Parking Station-Zee
  • Randparking Maria-Hendrikapark (gratis)
  • Parking Ankerstraat op Oosteroever (gratis) en dan met de veerboot naar het centrum.
  • Parking Koninginnelaan ter hoogte van het H. Serruysziekenhuis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in