Met de vernieuwing van het dak zijn de ingrijpende werken voor de renovatie van de oude watertoren begonnen. Het spant van het dak werd gereconstrueerd en werd met een kraan op zijn plaats terug gezet.

Het spant van het dak van de watertoren is opgebouwd uit Polonceauspanten. In de 19de en begin de 20ste eeuw werd dit soort spanten vaak gebruikt.

Deze restauratie is een huzarenstukje. Alle spanten werden geรฏnventariseerd en gedocumenteerd. Na demontage van het geheel werden de verschillende onderdelen getest om na te gaan of ze konden hergebruikt worden. Hieruit bleek dat de kwaliteit van de profielen en de trekstangen onvoldoende was om het dak te dragen. Deze stukken werden opnieuw gereconstrueerd. De drukstangen en koppelstukken konden gelukkig wel gerecupereerd worden. Deze stukken werden eerst grondig gereinigd.

Het geheel (de nieuwe en de bestaande delen) werd gemetalliseerd en gelakt. Zo wordt het dak extra goed beschermd tegen roestvorming.

Naast de restauratie krijgt het kenmerkende Oostendse gebouw een nieuwe invulling. Het zal de thuisbasis worden voor de lokale speleoclub.ย 

Tegen eind 2021 zal de oude watertoren volledig gerestaureerd zijn, zo dragen we zorg voor de vergeten parels van de stad

De volledige draagstructuur wordt geassembleerd op de grond en wordt dan met behulp van een kraan op zijn plaats terug gezet. Nadien komt er een houten bebording op als draagvlak voor de dakbedekking bestaande uit zink met staande naad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in