Gisteren publiceerde Arvastat de cijfers over de werkloosheid in Vlaanderen, daaruit blijkt dat voor het eerst in vijf jaar de werkloosheid in Vlaanderen is toegenomen (+ 1,3%). In Oostende waar de werkloosheid al heel erg hoog was, wordt de situatie nu stilaan dramatisch. In maart 2020 steeg de werkloosheid met 2,9 % ten opzichte van februari.

Vandaag zijn er in Oostende 3.306 werklozen en dat is opnieuw een stijging met 9,6 % ten opzichte van maart 2019. Het gaat hier enkel over de mensen die werkloos zijn geworden, mensen die momenteel technisch werkloos zijn worden in deze cijfers niet meegeteld. De coronacrisis zal hierin zeker een rol spelen maar de echte gevolgen van de coronacrisis zullen we pas in april 2020 zien. We kunnen dus verwachten dat de werkloosheid in Oostende verder zal blijven stijgen.

Dat betekent dat vandaag 11,1 % van de Oostendenaars werkloos is, dat cijfer is in jaren niet zo hoog geweest. We zitten met dat cijfer ook ver boven het gemiddelde in Vlaanderen, enkel Antwerpen (13 %) doet het nog slechter dan Oostende. Over het aantal mensen in technische werkloosheid hebben we geen cijfers maar ook dat zijn er een groot aantal. Denk maar aan het personeel die in de horeca werkt, de winkels die momenteel gesloten zijn, de luchthaven,…

De echte cijfers van de crisis zullen we pas kennen eens de cijfers van de maand april gepubliceerd worden. We kunnen ons ook nog verwachten aan een grote golf faillissementen in Oostende. De crisis zal van Oostende nog een groter economisch bloedbad maken dan dat het al was. Er zullen dus heel erg veel maatregelen nodig zijn om, eens de coronamaatregelen achter ons liggen, Oostende terug aan het werk te krijgen.

De impact van de crisis speelt ook Het Ostends Nieuws parten, onze sponsors hebben afgehaakt en de inkomsten uit reclame op onze website zijn zwaar gedaald (- 85 %). Onze toekomst ziet er net als voor zoveel anderen niet erg rooskleurig uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in