Vandaag kregen we de cijfers via arvastat.be over de werkloosheid in Oostende. Opnieuw is het een bedroevend rapport, in september kwamen er in Oostende opnieuw meer werklozen bij. Dat maakt dat de werkloosheid dit jaar hoger is dan in september 2018.

Oostende was al een tijdje één van de slechtste leerlingen in de klas als het gaat over werkloosheid. Enkel Ronse en Antwerpen deden het nog slechter in Vlaanderen, maar Oostende heeft nu ook Ronse achter zich gelaten. We zijn dus de stad met de tweede hoogste werkloosheidsgraad in Vlaanderen geworden.

Meer dan 10 % van de Oostendse bevolking, die zou kunnen werken, zit thuis en dat is een groot probleem aan het worden. Bijna overal in Vlaanderen daalt de werkloosheid maar in Oostende blijft ze groeien.

Het zijn vooral niet EU burgers die zorgen voor de stijging van de werkloosheid in Oostende. Die groep groeide met meer dan 17 % ten opzichte van 2018. Idem voor de groep allochtonen in Oostende, dit in tegenstelling tot de autochtone groep waar de werkloosheid wel daalde.

Hogergeschoolden vinden dan wel weer makkelijker werk in Oostende.

Dringend maatregelen nodig

Het stadsbestuur zal alle hens aan denk nodig hebben om dit probleem aan te pakken. Het Economisch Huis zou volgens Charlotte Verkeyn (N-va) hier een grote rol in moeten spelen, dat vertelde ze op de gemeenteraad.

Wat die rol nu exact zal zijn dat was nogal onduidelijk. Wel is het duidelijk dat het hoog tijd wordt voor resultaten. De voorzitter van Het Economisch Huis werd onlangs ontslagen, wie hem zal vervangen is niet duidelijk maar dat hij een gigantische taak staat te wachten dat is zeker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in