Vandaag verscheen het bericht in de pers dat de vakbond ABVV Metaal oproept om het werk neer te leggen op vrijdag 28 juni en maandag 1 juli.

De oproep tot staking komt er na een overleg tussen beide partijen dat tot niets leidde. ABVV Metaal zag daardoor naar eigen zeggen geen andere mogelijkheid meer dan een staking te organiseren.

Grote succes is oorzaak

De bron van het conflict zou gaan over een te hoge werkdruk en het gebrek aan waardering voor de werknemers van Daikin. Een aantal nieuwe toestellen van Daikin doen het bijzonder goed en dat verhoogt de vraag naar deze toestellen zeker in deze periodes van hitttegolven.

Afbeeldingsresultaat voor daikin oostende

In Het Laatste Nieuws verklaart Henk Deprez van ABVV “De airco-producent kent een constante groei, en ontwierp ook enkele nieuwe machines die het op de markt heel goed doen, hetgeen op zich uiteraard heel goed nieuws is”

Er wordt door de vakbonden verteld dat ze al meer dan 3 jaar bezig zijn met het probleem aan te kaarten en dat ze al meer dan genoeg voorstellen hebben geformuleerd, om de problemen die er vandaag zijn, te vermijden.

Het management wil niet of niet genoeg luisteren naar onze voorstellen en dan de hoge werkdruk het resultaat.

Alarmbel in april

In april heeft ABVV de alarmbel geluid, daarop heeft de directie gereageerd met een aantal maatregelen die de problemen op de werkvloer moeten aanpakken.

Afbeeldingsresultaat voor daikin oostende

Zo krijgen 100 werknemers een vast contract maar dat gaat pas in vanaf november, te laat vinden de vakbonden want dan is het hoogseizoen voor airco’s alweer voorbij.

Wat men exact met de staking probeert te bereiken is onduidelijk.

4 REACTIES

  1. En weer staan er klaar met hun persoonlijk advies en beginnen over wat zij hard werken vinden zonder het artikel te lezen laat staan te begrijpen of zich te kunnen verplaatsen in de ellende van een ander. Ik heb zelf in fabrieken gewerkt waar de temperaturen opliepen tot 40° en meer, oh ja er was airco maar die mocht niet draaien. Dat de vakbond er is voor de gewone man op de werkvloer is in deze tijden meer dan nodig.

  2. Om de grotere vraag naar toestellen op te vangen werd er jaren terug door de directie van Daikin in een enquête gevraagd wat de mening was om eens 4 zaterdagen te werken: boze vakbonden die protesteerden al op voorhand! Wel doodnormaal dat ziekenhuizen, winkels, restaurants politie, brandweer enz. op zaterdag en sommigen zelfs op zondag dienstverlening moeten verzorgen. Maar amper 4 zaterdagen per jaar op verzoek bij Daikin door vakbond (ABVV) totaal ondenkbaar… Ik heb er jaren zonder vast contract gewerkt: beste werkgever vol waardering: maar ja, ik was wel eerst 35 jaar zelfstandige geweest… Wil men echt dit bedrijf ook laten verhuizen naar het vroegere Oostblok wegens sociale onrust? Japan is ver en dààr beslist men… Niet in een muf ABVV lokaaltje zonder echte voeling op de werkvloer, voor de leefbaarheid van henzelf…

  3. Ik ben ondertussen de 70 voorbij maar zélfs op mij 63° belde interim kantoor me driemaal terug met het verzoek toch opnieuw a.u.b. te starten… Heb op dit derde verzoek uiteindelijk toegegeven dat ik medisch totaal ongeschikt verklaard was. Men zou ook beter die luie “ontastbare” ABVV-verkozenen ongeschikt verklaren…
    Dan kan iedereen democratisch dagelijks met toch enige zekerheid het werk of school bereiken… Ik heb géén Zwitserse oncontroleerbare rekeningen en ik heb wél rechtspersoonlijkheid! Dat wil zeggen: ik draag wél verantwoordelijkheid voor mijn woorden én daden! Jullie lafhartig totaal niet!!! Bende lafaards? Sorry, geen greintje sympathie! Ouderwetse cultuur! It’s 2019 now ABVV! Wake up! Please….

  4. Bij sommige bedrijven is een vakbond dus wel degelijk nodig! Er bestaan werkgevers die het niet nauw nemen met lonen, uitbetalingen, opnemen van overuren, veiligheid,……. En wie durft beweren dat dit niet klopt heeft geluk dat hij bij een eerlijke en menselijke werkgever is terechtgekomen. We moeten langer en flexibeler zijn. Ok. Maar je gezin mag er niet onder lijden! En zwijg aub over de rijkdom van de vakbonden. Hoeveel bedrijvennemen niet meer volk aan om hun winsten te vergroten? De werknemer van vandaag moet het werk van 2-3 alleen doen. En dit na die vorige crisis. De economie gaat weer beter en de productie vergroot. Maar daar sta je dan , lopen en vliegen , sommigen kunnen dit lichamelijk en psychisch aan. Maar niet iedere mens is gelijk. Mvg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in