Met de mobiele opleiding ‘Schoonmaken bij mensen thuis’, die ook tijdens de coronacrisis blijft doorgaan, willen Partena Hulp in huis en VDAB in samenwerking met lokale besturen, bedrijven en andere partners een antwoord bieden op het grote tekort aan huishoudhulpen. Recent slaagden nog vier kandidaten, die werkzoekend waren, voor de opleiding in Oostende. Ze zijn ondertussen al allemaal aan de slag bij Partena Hulp in huis in de regio.

Knelpuntberoep

“Huishoudhulp is een van de grootste knelpuntberoepen in Vlaanderen met veruit de meeste openstaande vacatures”, zegt Johan Van Hecke, projectmanager mobiele secties bij VDAB. Met deze samenwerking, die al sinds 2011 loopt, krijgen werkzoekenden de kans om laagdrempelig in te stappen in de job als huishoudhulp. “Met de mobiele opleiding staan we dichter bij de kandidaten en kunnen we hen ook een opleiding op maat aanbieden en een job in de buurt.” Ook niet-ingeschreven werkzoekenden kunnen deelnemen, waardoor zij via deze weg terug op de arbeidsmarkt komen.

Duurzame tewerkstelling

Tijdens een zes wekende durende intensieve en gratis opleiding werden de vier kandidaten klaargestoomd voor een job als huishoudhulp in het opleidingscentrum van de VDAB in de Archimedesstraat. De deelnemers krijgen les over de technieken en producten en worden ook gecoacht op het vlak van attitude en klantencontact. Er gaat veel aandacht naar ‘werkplekleren’: het opleidingscentrum in Oostende beschikt over een volledige praktijkruimte, inclusief badkamer, waardoor er geoefend kon worden in een omgeving die nauw aansluit bij de realiteit. Anderstalige kandidaten worden ook begeleid door een taalcoach die hen vaktechnisch ondersteunt. “Op die manier ontwikkelen we duurzame tewerkstelling. Doordat de kandidaten helemaal klaar zijn voor de job, houden ze het ook langer vol”, aldus Van Hecke.

Mobiele opleiding 'Schoonmaken bij mensen thuis'

Contract van onbepaalde duur

“De vier kandidaten zijn ondertussen al aan de slag in de regio Oostende. Ze kregen allen een contract van onbepaalde duur bij Partena Hulp in huis en ze kunnen ook rekenen op verdere loopbaanbegeleiding en jobondersteuning”, zegt Kristel Bracke, directeur Partena Hulp in huis. “Het is duidelijk dat alle partijen, zowel werkzoekenden als ons bedrijf en de VDAB hier veel baat bij hebben.” Bij Partena Hulp in huis werken in totaal meer dan 2.100 huishoudhulpen. Alle openstaande vacatures in de regio Oostende en omstreken (De Haan) zijn dankzij de opleiding op dit moment volledig ingevuld, maar voor de regio’s rond Jabbeke en Knokke is Partena Hulp in huis wel nog op zoek naar nieuwe krachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in